Koronatartuntoja on nyt etenkin nuorilla, joukkoaltistumisia runsaasti. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia käsittelevän pykälän kumoamista.
Kymenlaakson koronatilanteessa ei ole havaittavissa merkittävää muutosta. Viimeisen kahden viikon aikana eli ajalla 17.-30.8.2021 on todettu 153 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noin 93.
– Viime viikolla oltiin jo toiveikkaita, että tartuntamäärät olisivat taittumassa ja päästäisiin siirtymään kiihtymisvaiheeseen. Koronavirusta on Kymenlaaksossa kuitenkin edelleen runsaasti. Koronatartuntoja todetaan nyt etenkin nuorilla ja joukkoaltistumisia on runsaasti, luonnehtii johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
– Positiivista on, että määrät eivät ole kuitenkaan nousussa. Samoin sairaalahoidon tarve on ollut vähäistä, tälläkään hetkellä sairaalahoidossa ei ole yhtään koronaviruspotilasta. Muun terveydenhuollon kuormitus sen sijaan on suurta: koronanäytteitä otetaan runsaasti ja tartunnanjäljitys on huomattavan kuormittunut.
Viikoittaiset tapausmäärät ovat pysyneet elokuussa varsin tasaisina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Kymenlaaksossa tartuntamäärät ovat viikkoina 31-34 viikoittain olleet: 79, 88, 88, 79.
Koronavirusnäytteitä on otettu runsaasti. Näytteenoton tarve on ollut suuri, koska alueella väestössä kiertää muuta flunssatautia ja joukkoaltistumisia on paljon. Positiivisten näytteiden osuus otetuista näytteistä 2,0 % eli se on hieman painunut alaspäin.
Näytteenottokapasiteetti on ollut erittäin lujilla, samoin kuin tartunnanjäljitys. Tartunnanjäljitys pystyy kontaktoimaan positiivisen näytteen antaneet saman päivän aikana, mutta yhteydenotossa altistuneisiin voi olla 1-2 päivän viivettä. Joukkoaltistumisia on ollut kymmenkunta viikossa.
Suurin osa tartunnoista on nyt nuorilla. Joukkoaltistumisia on todettu kouluissa, päiväkodeissa, urheilu- ja liikuntaryhmissä.
– Osa koululaisten tartunnoista tulee nyt myös koulusta tai harrastuksista. Aiemmin lasten ja nuorten tartunnat ovat tulleet pääosin omasta lähipiiristä, Mäntymaa toteaa.
Tartunnanlähde on noin 40 prosentissa tapauksista samassa taloudessa asuvalta (29,4%) tai muusta lähipiiristä (9,2%). Muita merkittäviä tartunnanlähteitä ovat harrastukset (8,5%), ulkomaanmatka (8,5%), yksityistilaisuus (8,5%) ja peruskoulut (7,2%). Tartunnanlähde jää selvittämättä 20,3 prosentissa tapauksista.
Koronatartunnat painottuvat nyt selvästi Etelä-Kymenlaaksoon, etenkin Kotkaan.
Rokotukset etenevät ja rokotuksiin pääsee nyt helposti ja nopeasti. Kehotan kaikkia, jotka eivät ole vielä ottaneet koronarokotusta, hakeutumaan rokotukseen. Se on keino päästä kohti normaalimpaa yhteiskuntaa. Erityisesti nuorten aikuisten eli 20-30 -vuotiaiden kohdalla rokotuskattavuutta pitää saada parannettua Kymenlaaksossa. Mäntymaa toteaa.
Kaikki muutkin vielä vailla rokotussuojaa olevat pääsevät rokotukseen helposti ilman ajanvarausta tai ajanvarauksen kautta.
AVI:lle suositus kokoontumisrajoitusten kumoamisesta
Vaikka Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa, Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti suositella Etelä-Suomen aluehallintovirastolle kokoontumisrajoituksia koskevan pykälän kumoamista. Aluehallintovirasto teki Kymenlaakson sairaanhoitopiirin aluetta koskevan rajoituspäätöksen 14.8. alkaen 13.9. saakka. Päätös on luettavissa AVI:n verkkosivulta https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69915458.
Koronakoordinaatioryhmässä todettiin, ettei kyseisillä yleisötilaisuuksia koskevilla rajoituksilla voida merkittävästi vaikuttaa Kymenlaakson koronatilanteeseen. Vastaavia rajoitusten lievennyksiä on tehty ja ollaan tekemässä myös muiden sairaanhoitopiirien alueella. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös yleisötilaisuuksien rajoituksista saadaan todennäköisesti vielä tällä viikolla.
Koronakoordinaatioryhmä päätti Kymenlaakson alueen yleisötilaisuuksia koskien seuraavista omista suosituksista:
- Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
- Kaikille osallistujille suositellaan erittäin vahvasti maskin käyttöä koko tilaisuuden ajan.
- Vahva maskisuositus on voimassa niin sisätiloissa kuin ulkona järjestettävissä yleisötilaisuuksissakin.
- Samoin tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjille on erittäin vahva suositus edellyttää tilaisuuksiin osallistuvilta maskin käyttöä sekä huolehtia, ettei sisä- tai ulkotiloissa synny lähikontakteja. Erityisesti tämä tulee huomioida paikoissa, joissa ei ole istumapaikkoja.
Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kävi tänään läpi myös mm. syksyn ylioppilaskirjoitusten koronaturvallista järjestämistä, ohjeistus on kuntien käytössä. Yo-kirjoituksiin osallistuvan ja hänen lähipiirinsä kannattaa välttää sosiaalisia kontakteja eli elää omassa kuplassa ennen kirjoituksia ja niiden ajan. Edelleen muistutetaan, että kirjoituksiin osallistuvalla on tärkeä olla koronarokotukset otettuina.
– Mikäli koronarokotuksen 2. annos on vielä ottamatta, sitä kannattaa aikaistaa, kunhan on kulunut kahdeksan viikkoa ensimmäisestä annoksesta. Aivan yo-kirjoituksia edeltävinä päivinä ei rokotukseen kuitenkaan kannata mennä, koska silloin voi tyypillisesti esiintyä rokotuksen sivuoireita kuten käden kipeytymistä ja päänsärkyä, Mäntymaa toteaa.
Lisätietoja
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi