Koronavirustilanne on pysynyt Kymenlaaksossa hyvin tasaisena. Tartuntoja ilmenee edelleen merkittävästi, mutta tilanne ei ole heikentynyt, vaan viikoittaiset määrät pysyvät lähes samoina. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä odottaa valtakunnallisen hybridistrategian vahvistamista ja siihen liittyviä tarkempia ohjeita tällä viikolla. Kymenlaakson osalta hybridistrategian mukaisten toimien käyttöön ottoa tarkastellaan vaiheittain ensi viikosta alkaen.
Viimeisen kahden ajalla 24.8. – 6.9.2021 on todettu 149 uutta koronavirustartuntaa.
– Elokuun alusta lähtien viikoittaiset tapausmäärät ovat olleet 77-88. Tartuntojen määrässä ei siis ole ilmennyt viime viikkoina kasvua, muttei selkeää laskuakaan, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Tällä ilmaantuvuusluku on noin 91 ja positiivisten osuus kaikista näytteistä on 1,8 %. Suurin osa tartunnoista tulee jälleen samasta taloudesta tai muusta lähipiiristä. Yli 50 % tartunnoista jäljitetään näihin lähteisiin. Näiden jälkeen tilastollisesti eniten tartuntoja tullut peruskoulusta (9,4 %), ulkomaan matkoilta (7,4 %) ja yksityistilaisuuksista (6,0 %). Muiden muassa kouluissa ja harrastuksissa tapahtuneet joukkoaltistumiset ovat työllistäneet edelleen tartunnanjäljitystä, mutta tästä huolimatta tartuntojen jäljitettävyys on hyvällä tasolla; yli 85 % tartunnoista saadaan nyt jäljitettyä. Koronatartuntoja ilmenee koko maakunnassa, mutta painopiste on pysynyt viime viikot Etelä-Kymenlaaksossa, erityisesti Kotkassa.
Tartunnoista suurin osa on edelleen lapsilla ja nuorilla. Alakoululaisten tartunnat ovat lisääntyneet.
– Vallalla olevan deltavariantin myötä tartunnat 7-11-vuotiailla ovat yleistyneet, Mäntymaa kertoo.
– Näille rokotusikäisten ulkopuolella oleville suuri merkitys on sillä, miten aikuiset rokottautuvat. Siihen toivon meillä vielä huomattavaa parannusta. Erityisesti 20-30-vuotiaiden tulisi nyt tarttua tähän haasteeseen.
Kesälomakauden päättyminen on näkynyt myös ensimmäisen syysflunssan kiertämisenä väestössä. Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että kaikkiin tarttuviin virustauteihin pätevät samat keinot kuin koronaan.
– Jos on flunssaoireita, niin silloin ei mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Myös muita kontakteja tulee välttää, samoin tulee huolehtia käsihygieniasta ja jos oireisena on tarve liikkua yleisillä paikoilla, niin vähentää tartuntariskiä käyttämällä maskia.
Lisätietoja
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi