Kouvola elää vahvasti myös maaseudusta

""

Tiesitkö, että Kouvolassa on 810 maatilaa eli eniten kaikista Suomen kunnista? Viljelyala on toiseksi suurin, 46 143 hehtaaria. Myös luomutuotannossa Kouvola on Suomen kärkeä, luomutiloja on yhteensä 104.

Kouvolan kaupungin maaseutupoliittisten linjaukset vuosille 2023–2027 panostavat asumisen ja yrittäjyyden maaseutuun. Ohjelmaa varten kysyttiin asukkailta näkemyksiä Kouvolan maaseudun lähitulevaisuudesta. Lisäksi maaseutuyrittäjiltä, kylien edustajilta ja vapaa-ajanasukkailta kysyttiin, mitä he toivovat kaupungin maaseutupoliittisilta linjauksilta.

Vastausten mukaan maaseudun palveluita tulee ylläpitää ja kehittää. Laadukas tieverkko, vesihuolto ja tietoliikenne tukevat asumista maaseudulla ja houkuttelevat myös vapaa-ajanasukkaita. Vastauksissa nousi myös maaseutuelinkeinojen tukeminen ja kehittäminen, erityisesti panostaminen lähituotantoon. Kouvolan imagoon maaseutukaupunkina ja matkailumahdollisuuksiin toivottiin kiinnitettävän huomiota.

Lisäksi haastateltiin puhelimitse nuoria maaseutuyrittäjiä. Näin kartoitettiin nuorten yrittäjien tulevaisuuden näkymiä niin yritystoiminnan kuin maalla asumisen suhteen.

– Oli iloinen yllätys huomata, että nuoret maaseutuyrittäjät suhtautuivat toiveikkaasti tulevaisuuteen. Vaikka yrittämisen olosuhteet ovat entistä haasteellisimmat, pohjavire on positiivinen, maaseutupoliittisen ohjelman taustatyön tehnyt kaupungin kehittämispäällikkö Liisa Kolari kertoo.

Luomuviljelijät Liisa ja Tommi Mattila vihreissä huppareissa puotinsa ovensuussa. Liisalla käsissään luomukaurahiutaleita.

Liisa ja Tommi Mattila ovat tehneet töitä yhdessä luomuviljelyn parissa jo kolme vuosi-
kymmentä.

Ekologinen asuminen, yrittäjyys
ja vireät yhteisöt painopisteinä

Kouvolan kaupunginvaltuuston marraskuussa hyväksymät Kouvolan kaupungin maaseutupoliittiset linjaukset vuosille 2023–2027 käsittelevät maaseudun elinvoimaisuuden tukemista koko maaseudulla toimivan verkoston, ei siis pelkästään kaupungin toimenpiteiden näkökulmasta.

Kouvolan maaseutuohjelman painopistealueet ovat ekologinen maaseutuasuminen, monipuolinen yrittäjyys ja vireät yhteisöt. Tavoitteena on, että monipuoliset asumismahdollisuudet, luonnon läheisyys ja riittävät peruspalvelut takaavat maaseudulla asumisen laadun niin vakituisille kuin vapaa-ajanasukkaillekin. Omavaraisuus sekä ruoan että energian tuotannossa tukee kestävää elämäntapaa.

Tulevaisuudessa maaseutuyrittäjyys kasvaa ja monipuolistuu. Yrittäjien verkostoituminen avaa uusia mahdollisuuksia niin alkutuotannossa kuin tuotteiden jalostuksessa, markkinoinnissa ja myynnissä. Yhteiset bioenergiahankkeet vahvistavat tilojen omavaraisuutta ja kestävää tulevaisuutta.

Tavoitteena on myös, että maaseudun asukkaat, maaseudulla toimivat yritykset ja yhteisöt, vapaa-ajanasukkaat sekä matkailijat luovat yhdessä verkostomaisesti toimien lisää elinvoimaa kylille ja maaseututaajamiin. Erilaiset lähiruokaan ja ekologisuuteen perustuvat tapahtumat aktivoivat maaseututoimijoita. Myös lähimatkailu tukee kestävää kehitystä.

Outi Myllymäen juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2024.
Lue lisää Kouvolasta maaseutukaupunkina ja monta muuta juttua.

Sivun alkuun