Kouvolan Ammattiopisto Oy:n (Eduko) koko henkilöstöä (320) koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut olivat osa yhtiön sekä lyhyen että pitkän aikavälin sopeuttamistoimenpiteitä. Sopeuttamistoimilla tavoitellaan vuositasolla 5,3 milj. euron säästöjä, joista henkilöstömenojen osuus on 3,25 milj. euroa. Muutosneuvottelut koskivat toiminnan uudelleenjärjestelyn henkilöstövaikutuksia.
Kouvolan Ammattiopisto Oy:n hallitus päätti Kouvolan Ammattiopisto Oy:n henkilöstöä koskevien muutosneuvottelujen aloittamisesta tammikuussa 2023. Muutosneuvottelut käytiin viikkojen 8–14 aikana. Lähtökohtana oli noin 60 henkilötyövuoden vähennys ja toiminnan uudelleenjärjestely.
Muutosneuvotteluissa käsiteltiin henkilöstöön kohdistuvien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja.
Neuvottelut etenivät sujuvasti hyvässä yhteistoiminnan hengessä.
Neuvottelujen tuloksena irtisanotaan 43 henkilöä. Irtisanomiset kohdistuvat kaikkiin henkilöstöryhmiin. Suhteellisesti vähiten irtisanomisia kohdistuu opetushenkilöstöön. Irtisanomiset toteutetaan huhtikuun 2023 aikana. Tällä toimenpiteellä saavutetaan henkilöstömenoissa tänä vuonna noin 800 000 euron ja vuositasolla noin 3,1 milj. euron säästöt.
Kouvolan Ammattiopisto Oy:n hallitus on hyväksynyt 12.4.2023 uuden organisaation. Siirtymävaihe uuteen organisaatioon käynnistyy välittömästi. Uusi organisaatio on toiminnassa 1.8.2023 alkaen.
– Kouvolan Ammattiopistossa keskitytään entistä voimakkaammin sen perustehtävään eli oppimistoimintaan, jonka keskiössä on opiskelija viime vuonna julkaistun Eduko 2030 -strategian mukaisesti. Uudessa organisaatiossa oppilaitoksen muu toiminta on rakennettu oppimistoiminnan ympärille tukemaan perustehtävän toteutumista. Opettajien työaikaa on käytetty runsaasti myös muuhun kuin opettamiseen. Toimintoja uudelleenjärjestelemällä opetushenkilöstöltä tulee vapautumaan aikaa paitsi perustehtävään myös ohjaukseen ja opiskelijan lisääntyneeseen tuen tarpeeseen, kertoo toimitusjohtaja|rehtori Petri Tani.
– Kouvolan Ammattiopiston uudessa organisaatiossa on oppimistoimintaa ja sitä tukevia toimintoja yhdistelty järkevällä tavalla suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja hallintoa on kevennetty merkittävästi. Uskon, että oppimistoiminnan uudelleenjärjestelyllä Eduko pystyy entistä ketterämmin ja joustavammin palvelemaan niin opiskelijoita kuin alueemme työelämää sekä lunastamaan paikkansa merkittävänä ammatillisena koulutustoimijana. Tämä mahdollistaa myös paremmin uudet koulutusavaukset ja täsmäkoulutukset, erityisesti työvoimapula-aloille. Ilahduttavaa on se, että asetettu säästötavoite henkilöstökuluissa saadaan aikaan vähemmillä irtisanomisilla, kuin alkutilanteessa näytti, toteaa hallituksen puheenjohtaja Veikko Niemi.
Kouvolan Ammattiopisto tekee muutostilanteessa tiivistä yhteistyötä TE-palvelujen kanssa. Muutosturvan toimintamallin tavoitteena on auttaa löytämään uusi työ mahdollisimman nopeasti, tarjota tilanteeseen soveltuvaa palvelua, tukea ja ohjausta sekä auttaa irtisanottavaa tarvittaessa kehittämään osaamistaan ja ammattitaitoaan.