Kouvolan ruokapalvelut aloittaa päivittäisen kasvisruokakokeilun 3.3.2025

Kouvolan ruokapalvelut tarjoaa keväällä 2025 sekaruoan ohella päivittäisen kasvisruokavaihtoehdon kouluissa ja lukioissa.

Kouvolan kaupungin ruokapalvelut käynnistää kasvisruokakokeilun kevätlukukaudella 2025. Kokeilu toteutetaan 3.3.–31.5.2025 perusopetuksessa ja lukioissa, ja sen tavoitteena on lisätä kasvisruokavaihtoehtoja päivittäiseen ruokailuun.

Taustalla valtuustoaloite

Kaupunginvaltuusto käsitteli 2.12.2024 valtuustoaloitetta eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Päätöksessään valtuusto totesi, että mahdollinen kokeilu ei saa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, eikä sen toteutus saa olla ristiriidassa kaupungin yleisten edunvalvontatavoitteiden kanssa, jotka liittyvät maa- ja metsätaloussektorin kasvuun ja kehitykseen. Lisäksi valtuusto linjasi, että ennen kokeilun aloittamista kustannusvaikutukset on selvitettävä.

Tämän päätöksen mukaisesti Kouvolan ruokapalvelut teki lisäselvityksiä ja suunnitteli kokeilun niin, että siitä ei synny lisäkustannuksia. Selvitysten perusteella kokeilu voidaan toteuttaa seuraavin periaattein:

  • Tarjotaan päivittäin kasvisruokavaihtoehto sekaruoan rinnalla perusopetuksen ja lukioiden oppilaille sekä henkilöstölle.
  • Jatketaan aiempaa käytäntöä, jossa kaikille tarjotaan yksi kasvisruokapäivä viikossa.
  • Kokeilu kestää 13 viikkoa ja kustannuksia seurataan sen aikana.
  • Kasvisruoan kulutusta ja kokeilun vaikutuksia seurataan muun muassa ruoan menekin, toteutuneiden ateriamäärien ja hävikin osalta.

Oppilaat ovat jo aiemmin osallistuneet kasvisruokasuunnitteluun, ja heidän toiveensa otetaan huomioon ruokalistoja laadittaessa. Kokeilusta saadut kokemukset auttavat arvioimaan mahdollisia jatkotoimia kestävän ja terveellisen ruokailun edistämiseksi Kouvolassa.

Lisätietoja:

Ruokapalvelusuunnittelija Merja Saarinen, merja.saarinen@kouvola.fi, p. 020 615 7984

Ruokapalvelupäällikkö Leena Multala, leena.multala@kouvola.fi, p. 020 615 7174

Sivun alkuun