Kouvolan vanhusneuvosto luovutti kaupunginjohdolle kannanoton digitukihenkilöiden palkkaamiseksi

Kannanoton vastaanottanut Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen pitää aloitetta tärkeänä. – Yhteiskunnan tulee tukea kansalaisia jokapäiväisessä elämässä tarvittavien taitojen haltuunotossa, Leppänen sanoo.

Digituki on ikääntyneille yhä tärkeämpää, sillä monet arkiset palvelut joko ovat siirtyneet tai siirtymässä verkkoon. Kuvassa vasemmalta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen, Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Markku Mikkola ja varapuheenjohtaja Raimo Kinnunen.

Kouvolan vanhusneuvosto luovutti tiistaina 21. joulukuuta kaupunginjohdolle kannanoton, jossa esitetään digitukihenkilöiden palkkaamista kaupungille. Kannanotossa esitetään edelleen, että palkattavat digineuvojat työskentelisivät esimerkiksi kirjastossa esteettömissä, helposti saavutettavissa tiloissa.

– Ikäihmisellä pitää olla konkreettinen henkilö, jonka puoleen kääntyä tuskatilanteessa, kun koneelle tulee odottamaton outo viesti, kun kone ei tottele tai käyttö muuten aristaa.

– Parasta digiopetusta on vierihoito. Digineuvoja voisi myös pitää yhteyttä ikäihmisiin ja kertoa esimerkiksi viesteistä, joita on syytä internetissä varoa. Tiedämme, että esimerkiksi järjestöillä on digineuvontaa puhelimitse tai verkossa, ja se on hyvä lisä. Ikäihmisille tulisi kuitenkin tarjota henkilökohtaista, helposti saatavaa neuvontaa, Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Markku Mikkola kuvaa kannanoton keskeistä sisältöä.

Mikkolan mukaan vanhusneuvoston kannanotto digitukihenkilöiden palkkaamisesta on hätähuuto ikäihmisten puolesta. Kannanotossa kuvataan, kuinka tietotekniikka, jonka piti avata ovet maailmaan, ja jonka käyttäjiksi tavalliset kuluttajat pakotettiin, on muuttunut huijareiden temmellyskentäksi. Tämän seurauksena monetkaan ikäihmiset eivät enää uskalla vastata vieraista numeroista tuleviin puhelinsoittoihin, vaikka puhelussa saatettaisiin kertoa esimerkiksi ystävätoiminnasta. Myöskään tietokoneita tai läppäreitä ei uskalleta avata. Pelkona on, että näennäisesti tutulta ja viralliseltakin taholta tuleva viesti onkin huijausviesti. Myös jo verkkopankkiin kirjautuminen arveluttaa usein ikäihmisiä.

Kannanotossa todetaan, että osa ikäihmisistä onkin luovuttanut verkkoasiointioikeudet lapsilleen tai muille läheisilleen. Toiset ikäihmiset taas välttelevät ja jopa ovat lopettaneet kokonaan verkkoasioinnin. Lisäksi tiedon löytyminen voi olla vaikeaa, kun tiedon lähteet ja sivustot muuttuvat melko usein. Lisäksi on otettava huomioon, että kaikki eivät osaa käyttää digilaitteita, eikä kaikilla edes ole nettiyhteyksiä tai laitteita. Koronapassin käyttö yleistyy yhä enemmän, joten koronapassille on oltava tulostusmahdollisuus.

Kannanotossa muistutetaan, että edellä kuvattu kehitys lisää yksinoloa ja vanhusten syrjäytymistä. Samaan aikaan viranomaiset kehittelevät kustannustehokasta digiterveydenhoitoa ihmisille, jotka eivät edes uskalla avata tietokoneitaan.

Kannanoton vastaanottanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen kiitti vanhusneuvostoa aloitteesta ja tärkeän aihepiirin esiinnostamisesta.

– Näen, että yhteiskunnan tulee opastaa kansalaisia perustaidoissa, joita he tarvitsevat jokapäiväisessä elämässä selviytyäkseen. Atk- tai it-taidot ovat tästä hyvä esimerkki: niistä on tullut perustavanlaatuinen taito, jota tarvitaan esimerkiksi pankkiasioita hoidettaessa. Ikäihmiset tarvitsevat tukea, ja kunnan roolina on pohtia, miten sitä kannattaisi järjestää, Leppänen totesi.

Kouvolan kaupunki tarjoaa kuntalaisille digitukea nykyisin kirjastojen kautta: pääkirjastossa tukea saa Mediamajasta ja sivukirjastoissa sitä tarjoavat vapaaehtoiset, aktiiviset kuntalaiset. Koronapassien lataamisessa on ollut iso avuntarve. Siinä opastaa Kouvolan kirjastojen koko henkilöstö kaikissa kirjastoissa.

Mikkola pitää hyvänä, että tukea tarjotaan, mutta se ei vanhusneuvoston näkökulmasta ole vielä riittävää.

– Olisi tärkeää, että vanhukset voisivat kääntyä tuttujen, heille nimettyjen ja esteettömissä tiloissa toimivien henkilöiden puoleen, kun heillä on digiasioissa pulmia tai murheita, Mikkola muistuttaa.

Liitteet:

Kouvolan vanhusneuvosto edustaa noin 23 300 yli 65-vuotiasta kouvolalaista. Ikäihmisten osuus kouvolalaisista on 28,6 %. Vanhusneuvosto on lakisääteinen toimielin, jonka toiminnasta määrää Kuntalain 27. pykälä. Vanhusneuvoston tulee vaikuttaa ikäihmisiä koskevaan kunnan päätöksentekoon. Kokouksessaan 9.12.2021 vanhusneuvosto otti kantaa suunnitelmissa olevan Kouvolan digitukipalveluihin.

Sivun alkuun