Kouvolan vanhusneuvosto: Myllykoski-Sippola päiväkeskuksen lakkauttamista pitäisi vielä pohtia

Kouvolan vanhusneuvosto otti kantaa Myllykoski-Sippola päiväkeskuksen lakkauttamiseen perjantaina 25. helmikuuta järjestetyssä kokouksessa.

Suomen vanhustenhuollon ikoni Sirkka-Liisa Kivelä (professori, emerita) kertoi Ylen Perjantai-ohjelmassa 22. tammikuuta, että hän häpeää nykyistä suomalaista vanhustenhuoltoa. Niin kotihoito kuin myös vanhustenhoito palvelutaloissa on monelta osin rikki. Useat kotona asuvat vanhukset eivät pysty elämään ihmisarvoista elämää. Kun Kivelältä kysyttiin, miten tilannetta voitaisiin korjata, selkeä vastaus oli: ”Suomeen pitää rakentaa vanhuksia palvelevia keskuksia. Paikkoja, joissa kotona asuvat vanhukset saavat muun muassa sosiaalisia kontakteja, yhdessäoloa, yhdessäruokailuja, keskusteluja ja muisteloita. Hänestä ollaan kiinnostuneita.”

Kymenlaakson kuntien omistama ja hallinnoima Kymsote aikoo sulkea toimivia, hyviksi havaittuja päiväkeskuksia kuten Myllykosken-Sippolan ja Kuusankosken päiväkeskukset. Myllykosken-Sippolan päiväkeskuksessa toiminta on ollut vilkasta. Se on palvellut lähes 50 asiakasta. Päiväkeskus on järjestänyt vanhuksille muun muassa säännöllisen ruokailun, monipuolisen virikkeellisen toiminnan esimerkiksi muistia, fyysistä- ja sanallista toimintakykyä, kädentaitoja aktivoivaa toimintaa ja kulttuuritoimintaa. Lisäksi se on huomioinut asiakkaidensa merkkipäiviä, ajankohtaisia juhlia sekä tapahtumia.

Päiväkeskuksilla iso merkitys niin vanhusten kuin omaishoitajienkin elämään

Päiväkeskus on huolehtinut monien asiakkaidensa hoidollisista toimenpiteistä kuten aamulääkitysten ja insuliinipistosten antamisesta. Parturin ja jalkahoitajan palvelut ovat olleet päiväkeskuksessa saatavilla. Päiväkeskuksen toiminnasta on ollut suuri apu etenkin omaisille ja omaishoitajille. Se on tarjonnut vanhuksille sosiaalista vuorovaikutusta, vertaistukea ja lievittänyt yksinäisyyden kokemista.

Päiväkeskuksia aiotaan sulkea säästösyistä. Sulkemisilla haetaan kaiken kaikkiaan 750 000 euron säästöjä. Päiväkeskustoimintaa kehitetään aiempaa kuntouttavampaan suuntaan. Kouvolan vanhusneuvosto on ollut tietämätön tästä kehitystyöstä. Vanhusneuvosto ei ymmärrä, miten lisätty kuntoutus korvaa yhdessäolon, virkistyksen ja sosiaaliset kontaktit. Mitä tapahtuu heille, jotka eivät pysty ottamaan tehostettua kuntoutusta vastaan?

Vanhusneuvosto haluaa mukaan vaikuttamaan päätöksentekoon

Kuntalain mukaan vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimijoiden toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvointiin. Vanhusneuvoston edustajan pitäisi olla niissä pöydissä, joissa ikäihmisten asioita suunnitellaan, valmistellaan ja päätetään. Näin ei ole Kouvolassa tällä hetkellä.

Kouvolan vanhusneuvosto on useana vuonna, myös vuonna 2021 pyytänyt Kouvolan kaupunginhallitusta nimeämään vanhusneuvoston edustajan kaupungin toimielimiin, jotta lain määräystä voitaisiin noudattaa. Kaupunginhallitus ei ole pyyntöömme suostunut. Nykytilaan pitää saada muutos, jotta oma kaupunkimme huomioisi kasvavaa ikäihmisten asukasmäärää!

Kouvolan vanhusneuvosto edellyttää, että se otetaan mukaan keskusteluun ennen päätöksentekoa. Vanhusneuvosto toivoo myös, että päiväkeskustoimintojen lakkauttamisissa harkittaisiin vielä päätösten oikeudenmukaisuutta sekä palvelujen tasapuolisuutta.

Lisätietoja:

Markku Mikkola, Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja, puh. 040 5680 256,
markkusa.mikkola(at)gmail.com

Sivun alkuun