Kymenlaaksossa annettu koronarokotusten 3. annoksia yli 8200 rokotuksen viikkotahdilla

Kymsote tiedottaa koronasta

Kymenlaaksolaiset hakeutuvat parhaillaan aktiivisesti koronarokotuksiin. Pääosa viime viikkoina annetuista rokotuksista on nyt kolmosannoksia. Kolmosrokotukset pääsivät vauhdilla käyntiin, kun influenssarokotusten joukkorokotukset päättyivät 10.12.2021 ja 50 vuotta täyttäneille avautui 13.12.2021 mahdollisuus kolmosrokotukseen, kun kakkosrokotuksesta on kulunut 5-6 kuukautta.

Myös ykkös- ja kakkosrokotuksiin on hakeuduttu hieman aiempaa aktiivisemmin. Rokotusintoa on todennäköisesti lisännyt koronapassin käyttöönotto Kymenlaaksossa. Juuri nyt on erittäin tärkeää, että saamatta jääneet ensimmäiset ja toiset rokotusannokset hoidetaan kuntoon.

Kymsoten rokotuspisteillä annettiin viikolla 50 reilu 8200 kolmosrokotusta, kakkosrokotuksia annettiin noin 700 ja ykkösrokotuksia vähän vajaa 400. Koronarokotuksia annetaan rokotuspisteillä eri puolilla Kymenlaaksoa myös jouluviikolla, ainoastaan jouluaattona ja joulupäivänä ei rokoteta lainkaan. Rokotuksiin voi hakeutua ajanvarauksen kautta tai walk in -rokotuksissa ilman ajanvarausta.

Suosi sähköistä ajanvarausta

Sekä puhelinajanvarauksessa että walk in -rokotuksissa on ruuhkaista.

– Ajanvarauksessa pyydämme suosimaan sähköistä ajanvarausta aina, kun se on mahdollista. Sähköisessä ajanvarauksessa on tällä hetkellä avattu aikoja helmikuun puoleenväliin saakka, selvittää rokotuskoordinaattori Mari Ollas.

– Sähköinen ajanvaraus antaa varata ajan myös henkilöille, joilla ei ole vielä oikeutta koronarokotukseen. Esimerkiksi kolmekymppiselle, joka ei kuulu riskiryhmään. On tärkeä noudattaa ohjeita, jotka kerrotaan myös sähköisen ajanvarauksen yhteydessä. Oikeus koronarokotukseen ja riittävä rokotusväli tarkastetaan aina rokotuspisteellä.

Puhelinajanvaraus toimii takaisinsoitto-periaatteella. Puheluita on tällä hetkellä jonossa yli 3000 ja viive takaisinsoitossa on noin viikon.

– Ajanvaraukseen on juuri saatu rekrytoitua lisää väkeä ja puhelinruuhkaa puretaan myös iltaisin, Ollas kertoo.

– Toivomme, että asiakas jättää puhelinajanvaraukseen vain yhden takaisinsoittopyynnön.

”Maltti on valttia walk in -rokotuksissa”

Etenkin suurimmissa rokotuspisteissä on esiintynyt walk in -rokotuksissa ruuhkia. Ruuhkien helpottamiseksi toivotaan, että asiakkaat, joilla on jo ajanvarauksella sovittu aika, eivät tule aikaistamaan rokotustaan walk in -rokotuksiin ilman painavaa syytä.

– Maltti on valttia walk in -rokotuksissa. Jonoja muodostuu ja niissä pitää odottaa kärsivällisesti. On tärkeä muistaa pitää turvavälit rokotuspisteillä, Ollas painottaa.

– Mikäli jono vaikuttaa kovin pitkältä, on jokaisen itse arvioitava, jaksaako jonottaa vai tuleeko toisena päivänä uudelleen.

2. ja 3. rokotusten väli 5-6 kuukautta

Kymenlaaksossa koronarokotusten 3. annosta tarjotaan tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneille, joilla 2. annoksesta on kulunut vähintään 5-6 kuukautta. Kolmosrokotusta ei anneta vielä tätä lyhyemmällä rokotusvälillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi 17.12.2021 suosituksen, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennetään. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aiempi suositus oli, että rokotusväli on kaikilla edellä mainituilla ryhmillä 5–6 kuukautta.

– Kymsotessa otetaan tämä suositus lyhyemmästä rokotusvälistä käyttöön heti, kun se on rokotusjärjestelyiden kannalta mahdollista, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.
– Tällä hetkellä on sen verran ruuhkaista, että ei vielä avata rokotuksia laajemmalle joukolle.

Kymsote tiedottaa heti, kun koronarokotuksia aletaan antaa lyhyemmällä rokotusvälillä.

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11 -vuotiaiden koronarokotuksia valmistellaan

Kymsotessa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta lasten koronarokotuksista. Koronarokotusta tarjotaan 5−11 -vuotiaille lapsille, jotka kuuluvat sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta kaikille 5−11-vuotiaille eikä lainkaan alle 5-vuotiaille lapsille.

Kymsotessa tehdään parhaillaan järjestelyjä tähän ryhmään kuuluvien 5-11 -vuotiaiden terveysturvallisten rokotusten järjestämiseksi. Heitä arvioidaan olevan Kymenlaakson alueella noin 800-1000.

– Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotusten järjestämisessä on omat huomioitavat asiat niin rokotustilanteen kuin ajanvarauksenkin suhteen. Lapsilla on oma rokotevalmiste ja oma annoskoko. Rokotevalmisteet eivät ole yksittäispakattuja, joten rokotukset pitää tehdä keskitetysti, Ollas kertoo.

– Meillä on tulossa tammikuussa lapsille omia rokotuspäiviä. Ne ovat viikonloppuisin, jolloin huoltajien on todennäköisesti helpompi järjestää lapsen saattaminen rokotukseen.

Tämän ryhmän rokotusten ajanvarauksen alkamisesta ja rokotuspäivistä tiedotetaan, kun rokotusjärjestelyt on saatu tehtyä.

(Tarkat tiedot lasten riskiryhmistä ja muuta tietoa lasten koronarokotuksista löytyy täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/usein-kysyttya-lasten-ja-nuorten-koronarokotuksista)

129 365 kymenlaaksolaista on saanut koronarokotuksen

Kymenlaaksossa annettiin ensimmäiset koronavirusrokotukset pienellä rokote-erällä lähes vuosi sitten 29.12.2020. Ensimmäiseksi rokotusta tarjottiin Kymsotessa niille terveydenhuollon henkilöille, jotka työskentelivät koronaviruspotilaiden kanssa ns. eturintamassa.

Nyt Kymenlaaksossa on annettu yhteensä 279 066 koronarokotusta.

Kymenlaakson koronarokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneillä on: 1. annos 87,6 %, 2 rokoteannosta 84,3 % ja 3 rokoteannosta 17,6 %.

Sivun alkuun