Kymenlaaksossa uhka siirtyä koronaepidemian leviämisvaiheeseen, nykyisellä suunnalla lähiopetus ja loppukesän tapahtumat vaarassa

Kymenlaakson maltillisen suotuisa tartuntatilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkoisessa kokouksessaan, että maakunta jatkaa toistaiseksi kiihtymisvaiheessa. Ensi viikolla asiaa arvioidaan uudelleen, mutta tämänhetkisen tiedon valossa leviämisvaiheen uhka on todellinen. Leviämisvaiheeseen siirtyminen voi merkitä rajoituksia esimerkiksi yleisötapahtumia ja ravintoloita kohtaan. Rokotekattavuus on erittäin tärkeää pitää kasvussa.

Kymsote tiedottaa koronasta
Kymsote tiedottaa koronasta!

Kun edellisinä viikkoina tartunnat levisivät erityisesti Kouvolassa, jakaantuvat ne tällä hetkellä tasaisesti ympäri Kymenlaaksoa. Julkisia altistumispaikkoja on vähemmän, sillä tartunnat leviävät nyt työpaikoilla ja yksityistilaisuuksissa. Uusia tapauksia tulee myös runsaasti ulkomaanmatkailusta. Viime viikolla Kymenlaaksossa otettiin käyttöön Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti uusia ravintolarajoituksia.

Koronavirus tarttuu edelleen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Suuri osa tartunnan saaneista ei ole saanut lainkaan koronarokotetta, mikä edesauttaa taudin leviämistä.

– Rokottamattomien tartunnan saaneiden keskuudessa on myös terveydenhuollon työntekijöitä.Jäljityksen myötä on selvinnyt, että myös terveydenhuollossa työskentelee henkilöitä, joilla ei ole saatuna ensimmäistäkään rokoteannosta. Nämä ovat sosiaalisesti aktiivisia nuoria aikuisia, jotka saavat taudin matkoilta ja kokoontumisista. Työnantajilla ei ole keinoa velvoittaa työntekijöitä rokotukseen tai tiedustella terveystietoja yleisestikään, sanoo Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

– Nyt kaikkien nuorten aikuisten tulisi muiden mukana hakea koronarokote. Rokotekattavuuden kasvattaminen on ainoa keino palata normaaliin.

Tulevana lauantaina 31.7.2021 Kymsote järjestää walk in -koronarokotustapahtuman, jonne kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat saapua hakemaan 1.  rokoteannoksen ilman ajanvarausta. Rokotteita annetaan Kouvolan Hansan ja Kotkan Pasaatin rokotuspisteillä klo 9-15 tai niin kauan kuin rokotteita riittää.

Lisätietoa walk in -rokotuspäivästä Kymsoten verkkosivuilla.

Yleisötapahtumissa myös yksilöllä on vastuunsa, koulujen turvallista alkamista suunnitellaan

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli kokouksessaan kesällä järjestettäviä yleisötapahtumia. Vaikka tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti yksityistilaisuuksissa, nähdään kesän suuret tapahtumat edelleen tartuntariskinä. Suurten julkisten kokoontumisten järjestäjiä ohjeistetaan luomaan tapahtumalle terveysturvallisuussuunnitelma.

– Tapahtumien järjestäjät ovat tähän asti toimineet erittäin vastuullisesti ja toimittaneet meille turvallisuussuunnitelmia hyvissä määrin. Nyt korostan myös yksilön vastuuta: jos päätät mennä tapahtumaan, pysy omassa seurueessasi, vältä lähikontaktia, käytä maskia ja ennen kaikkea varaa ensin aikasi koronarokotukseen, mikäli et sitä ole vielä tehnyt, Kristeri painottaa.

– Ei ole kenenkään etu tai ilo vaikeuttaa enää yhdenkään elinkeinonharjoittajan toimintaa. Tässä taas yksi merkittävä syy käydä mahdollisimman pian rokotuksessa.

Ohjeita tapahtumien järjestäjille Kymsoten verkkosivuilla.

Tällä hetkellä valtakunnallisella ja kunnallisella tasolla suunnitellaan perus- ja toisen asteen sekä korkeakoulujen alkua loppukesästä. Kymenlaaksossa toiveissa on lähiopetus, mitä todennäköisimmin vahvalla maskisuosituksella.

– Tautitilanne näyttää, miten koulutus voidaan syksyllä järjestää. Lähiopetus on vaarassa erityisesti toisella asteella ja korkeakouluissa, mikäli tartuntoja ei saada kuriin ja rokotekattavuutta nousuun. Toistan itseäni, mutta tämä on viesti erityisesti 16 vuotta täyttäneille, lähiopetusta toivoville opiskelijoille. Ajanvaraus rokotukseen on teille kaikille auki, sanoo Kristeri.

Tartunnanjäljittäjien työ edelleen hankalaa, itärajan ylittäneiden tavoittamisessa vaikeuksia

Tällä hetkellä Kymsoten koronatartuntojen jäljitys pysyy aikataulussa, ja tarvittavat henkilöt on saatu kontaktoitua vielä saman päivän aikana. Ongelmia aiheuttaa edelleen se, että tartunnan saaneet ovat osin haluttomia kertomaan, missä seurassa ovat olleet ja kenen kanssa. Juhlahumussa yksityiskohdat ovat saattaneet unohtua kokonaan. Herkästi tarttuvan deltavariantin vuoksi karanteeniin on määrätty myös henkilöitä, jotka ovat altistuneet ulkotiloissa.

Kaakkois-Suomen rajalla todetaan edelleen runsaasti koronatartuntoja. Voimassa olevien maahantulovaatimusten mukaan henkilön on osallistuttava rajalla tehtävään testiin, mikäli tällä ei ole osoittaa tarvittavia todistuksia koronarokotteista, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta taudista. Vaikka kieltäytyminen on lain mukaan rangaistavaa, on rajalla esiintynyt niskurointia. Rajaa ylittäessä on annettu vääriä yhteystietoja, ja henkilöiden jäljittäminen testeihin on vaikeaa. Kymsote on joutunut pyytämään poliisilta virka-apua asian takia.

– On tässä varsin voimaton olo. On käynyt ilmi tapauksia, joissa henkilö on antanut positiivisen testituloksen jo rajalla, eikä tätä ole ollut mahdollista enää sen jälkeen jäljittää. Rajallakin tehtävän testin tulos tulee vuorokauden viiveellä, jolloin henkilö on ehtinyt jo majapaikkaansa. Korona ei siis katoa rajatestin mukana. Se tulee matkaajan mukana maahan, ja siksi omaehtoisen karanteenin noudattaminen ja toisessa testissä käyminen on rajatestausta oleellisempaa, Kristeri kertoo.

Lisätietoa matkustamisesta Kymsoten verkkosivuilla.

Tartuntojen jäljitettävyys on Kymsoten alueella tällä hetkellä n. 60%. Positiivisten testitulosten osuus on 2,2%. Viimeisen kahden viikon ajanjaksolla Kymenlaakson koronan ilmaantuvuusluku on 50,2. Tänään 28.7. uusia tapauksia todettiin 18 kappaletta. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta.

Lisätietoja

Kari Kristeri, hallintoylilääkäri
P. 040 489 9399, kari.kristeri@kymsote.fi

Sivun alkuun