Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Alueilla, joissa ei vielä ole sairastuneita, keskitytään toimenpiteisiin epidemian hidastamiseksi. 13.3.2020 tilannekuvan mukaan Kymenlaakso kuuluu näihin alueisiin.
Koronavirustilanne muuttuu kuitenkin nopeasti, ja Kymsotessa varaudutaan muuttuvaan tilannekuvaan. Toimimme annettujen viranomaispäätösten ja -ohjeistusten (Valtioneuvosto, STM, THL) mukaisesti, ja noudatamme HUS-Ervan pandemiaryhmän ohjeistuksia.
Kymsotessa halutaan myös poikkeavissa tilanteissa varmistaa jokaisen asiakkaan ja potilaan hyvä ja tarpeenmukainen hoito, hoiva ja tuki samoin kuin riittävä henkilöstö ja työntekijöidemme turvallisuus. Tästä johtuen olemme tehneet ratkaisuja toimenpiteistä, joilla voidaan ennakoivasti turvata toimintaa ja varmistaa asiakkaidemme ja henkilöstön turvallisuus.
Kymsoten toiminnassa muutoksia 16.3.2020 alkaen
Kymsotessa rajoitetaan yli 10 henkilön ryhmätoimintaa 12.4.2020 asti. Rajauksilla halutaan erityisesti huolehtia riskiryhmässä olevista, kuten ikääntyneistä.
- Hyvinvointiasemat suljetaan 12.4.2020 asti.
- Ennalta ehkäisevässä toiminnassa tehtävät ryhmä- tai kotikäynnit 75-vuotta täyttäneille (ikäryhmälle kohdistettu toiminta, henkilöt eivät ole palveluiden piirissä) perutaan 12.4.2020 asti.
- Kotihoidon päiväkeskustoiminta perutaan 12.4.2020 asti.
- Kotihoidon liikuntaryhmät Kotkassa ja Haminassa perutaan 12.4.2020 asti.
- Vammaispalvelujen työ- ja päivätoimintaryhmät pääsääntöisesti perutaan 12.4.2020 asti.
- Kiireettömät kotikäynnit hoidetaan puhelimella, etäkontaktilla tai siirretään eteenpäin 12.4.2020 asti.
- Kymsoten kouluterveydenhuollossa ja neuvolatoiminnassa ei tehdä käyntejä kouluihin ja päiväkoteihin, vaan ne hoidetaan puhelinkontaktilla.
- Suunnitellut synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit synnytysyksikköön perutaan 12.4.2020 asti.
- Suun terveydenhuollon kiireettömät ajanvaraukset perutaan 12.4.2020 asti.
- Kymsoten terveys- ja hyvinvointipisteet on toistaiseksi suljettu tiistaista 17.3.2020 lähtien
Lisäksi Kymsote kehottaa toistaiseksi välttämään kaikkia vierailuja asumispalveluyksiköissä. Jos asukkaalla on kyseessä saattohoitotilanne, niin läheisten vierailut mahdollistetaan.
Päivystysapu 116 117 -numerosta apua päivystystilanteisiin ja epäiltäessä koronavirusta
Kymsoten päivystysapu 116 117 -numeroon on tullut huomattavasti normaalia enemmän soittoja eikä suureen osaa soittoja ole pystytty vastaamaan. Kymsote lisää resursseja päivystysapuun, mutta lisäksi kymenlaaksolaisilta toivotaan, että numeroon soitetaan vain silloin, kun harkitaan päivystykseen lähtöä, tai itsellä tai läheisellä on koronavirukseen viittaavia oireita.
Valtakunnallinen yleinen koronaviruspuhelinneuvonta puhelinnumerossa 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8-21 ja la klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonnasta saa kuitenkin neuvoja ja tietoa yleistä huolta herättäviin kysymyksiin.
Kymsote kehottaa Kymenlaakson alueen työnantajia harkitsemaan muutoksia sairauslomakäytäntöihin
Kymsote suosittaa, että Kymenlaakson alueen työnantajat varautuvat ja tekevät mahdollisesti muutoksia sairaslomakäytäntöihin. Erityisesti kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Työnantajien tulisi mahdollisuuksien mukaan suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esim. 3-7 päiväksi.
Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista. Lisäksi odottelu terveydenhoidon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa.