Liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti talousarviosta vuodelle 2024

Lautakunta hyväksyi talousarvion mutta esittää kaupunginhallitukselle, että Anjalankosken ja Kuusankosken teattereiden tukea ei lakkauteta ja Inkeroisten, Valkealan ja Kuusankosken uimahallit suljetaan aikaisintaan, kun niiden tekninen käyttöikä on tullut loppuun. Haanojan kirjaston lakkauttaminen ja kirjastotoiminnan jatkamisen vaihtoehdot tuodaan lautakunnan päätettäväksi myöhemmin.

Kaupungin tiukan taloustilanteen takia lautakunnan alaisille liikunnan ja kulttuurin palveluille annettu talousarviokehys sisälsi sopeutustoimia ensi vuodelle 1,1 miljoonalla eurolla.

Hyväksyessään talousarvion lautakunta hyväksyi seuraavat toimenpiteet budjettikehyksen saavuttamiseksi vuonna 2024:

  • Liikunnan avustuksia supistetaan 126 200 euroa
  • Kulttuurin avustuksia supistetaan 314 000 euroa
  • Liikuntapaikkojen aikuisten taksojen ja maksujen korotetaan keskimäärin 10 %
  • Liikuntapaikkojen henkilöstö siirretään tekniikan ja ympäristön toimialalle vuoden 2024 alussa
  • Kymenlaakson Opiston ostopalvelusopimus kansalaisopistopalveluista lopetetaan

Suunnittelukauden 2025–2027 osalta lautakunta hyväksyi seuraavat muutokset:

  • Inkeroisten jäähallin toiminta lakkautetaan vuonna 2027
  • Kymenlaakson orkesterin avustus lakkautetaan nykyisen sopimuksen päättyessä 2026
  • Korian ja Elimäen kirjastojen toiminta siirretään koulujen yhteyteen

”Talousarviokehys liikunnan ja kulttuurin osalta on todella tiukka,” toteaa lautakunnan puheenjohtaja Sanna Tähtinen ja jatkaa: ”Lautakunta teki mittavia ja vaikeita säästöpäätöksiä, vaikka kaikilta osin emme budjettiraamissa pysyneetkään. Päätimme, että Anjalankosken ja Kuusankosken teattereiden avustuksia ei leikata. Lisäksi esitämme kaupunginhallitukselle, että Inkeroisten, Valkealan ja Kuusankosken uimahallit suljetaan aikaisintaan, kun niiden tekninen käyttöikä on tullut täyteen. Haanojan kirjaston osalta päätimme, että selvitetään vielä vaihtoehtoja, jotta kirjastotoiminta voisi jossain muodossa jatkua alueella. Lopullinen päätös asiasta tehdään lautakunnan kokouksessa marraskuussa.”

Lautakunta hyväksyi kokouksessaan myös pieninvestoinnit vuodelle 2024. Näistä merkittävimmät ovat Saviniemen tekonurmen uusinta, Mansikka-ahon lattian korjaus, Kymin ja Anjalan kaukaloiden uusiminen sekä Kuusaasalin etuvalojen uusinta. Pieninvestoinneilla tarkoitetaan 30 000–800 000 euron hankintoja, korjauksia tai rakentamisia. Hyväksytyn esityksen mukaan liikunta- ja kulttuuri-investointeihin kohdistetaan pieninvestoinneista vuonna 2024 675 000 euroa. Lopulliset päätökset pieninvestoinneista tekee kaupunginhallitus.

Talousarvio toistamiseen lautakunnan pöydällä

Talousarvioesitys oli lautakunnan käsittelyssä ensimmäisen kerran 20.9.2023, jolloin lautakunta hyväksyi sen mutta palautti uudelleen valmisteluun säästöesitykset Kuusankosken teatterin ja Anjalankosken teatterin vuokra-avustuksen, Haanojan kirjaston lakkautusesityksen ja pieninvestointien osalta. Lisäksi lautakunta päätti, että toimintaa jatketaan Inkeroisten ja Valkealan uimahalleissa myös vuoden 2027 jälkeen. Päätös ylitti annetun talousarviokehyksen noin 0,965 milj. euroa vuoden 2027 osalta, eikä vastaavia säästöjä esitetty muualta palvelu sisältä, minkä vuoksi talousarvioesitykset käsittelevä kaupunginhallitus palautti asian uudelleen valmisteltavaksi kokouksessaan 25.9.2023. Hallitus velvoitti lautakuntaa pysymään annetussa raamissa koko suunnitelmakauden osalta.

Uudelleen hyväksytty talousarvio etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn 16.10.2023. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto 13.11.2023.

Kouvolan kaupunki tasapainottaa talouttaan

Kaupungin talous tarvitsee tasapainottamista tulevina vuosina. Syynä ovat hyvinvointialueuudistukseen liittyvä valtionosuuksien aleneminen, laskevat verotulot ja raskaat palveluverkot.

Menojen pienennystä haetaan osana talousarviovalmistelua tarkastelemalla avustuksia, kiinteistöjä, palvelujen tuottamistapoja, palveluverkkoja, digitalisaatiota ja henkilöstökustannuksia. Tulojen lisäyksiä tavoitellaan taksojen ja maksujen korotuksista, kertaluonteisista myyntivoitoista, rahoitustuotoista ja verojen korotuksesta.

Talousarvion valmistelussa lähtökohtana on, että kaupunki järjestää jatkossakin lähipalveluita kahdeksassa taajamassa. Osa palveluista järjestetään tulevaisuudessa keskitettyinä.

Tavoitteena on, että tulevaisuuden palveluverkkoon kuuluvat palvelut ovat laadukkaita ja niiden tilat sekä rakennukset vastaavat nykyajan vaatimuksia.

Säästämisen lisäksi kaupunki investoi.

Kaupungin verkkosivulle on koottu taustaa ja perusteluja kaupungin talouden tasapainottamisesta: Talous tasapainoon – Kouvolan kaupunki

Lisätietoja:

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sanna Tähtinen
sivistysjohtaja Veikko Niemi puh. 020 615 7727
controller Katja Kauppila, puh 020 615 4530

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat Kouvolan kaupungin Dynasty-tietopalvelussa.

Sivun alkuun