Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan Kymenlaakson sote-kuntayhtymän perussopimusta ei ole tarpeen muuttaa eikä se sisällä perustuslaillista ongelmaa. Toikka toteaa Kuntalehden jutussa, että Maakunnassa pitäisi kääriä ripeästi hihat varsinaisten ongelmien äärellä.
Toikka on samaa mieltä kuin Kouvolan luottamushenkilöjohto, joka vastasi Kotkan neuvottelupyyntöön sote-kuntayhtymän perussopimuksen tekstimuodon tarkistamisesta toteamalla, että sopimuksen muuttaminen ei ole ajankohtaista.
Artikkelin mukaan Etelä-Kymenlaakson kunnat pelkäävät, että Kouvola pääsee päättämään asioista yksin ja näkevät asian niin, että sopimuksessa määritelty kuntayhtymävaltuuston äänivallan jakautuminen antaa Kouvolalle liian paljon valtaa.
Kotkan ja Haminan kaupunginjohtajat totesivat Kuntalehdelle, että perussopimuksessa, joka antaa Kouvolalle 58 prosentin ääniosuuden yhtymävaltuustossa, voi olla hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään näkemyksen mukaan perustuslaillinen ongelma.
Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Kotka lähettää Itä-Suomen hallinto-oikeudelle hakemuksen, jossa toivotaan oikeuden linjaavan perussopimuksen äänivaltapykälän tulkinnasta. Artikkelin mukaan Haminan, Pyhtään, Miehikkälän ja Virolahden odotetaan tulevan mukaan hakemukseen.
Myös Kouvola on kysynyt lainopillista apua, viimeksi entiseltä Kuntaliiton johtavalta lakimieheltä Heikki Harjulalta. Hänen näkemyksensä on, että Kymsoten perussopimuksen 7 pykälän äänivaltamääräys ei ole perustuslain vastainen.
Toikka myös muistuttaa, että perussopimus on vastikään hyväksytty valtuustoissa ja meneillään on kuntayhtymän toiminnan käynnistäminen ja palveluverkon päivitys. Lisäksi hän korostaa, että Kymsoten perussopimus on säädetty niin, että yhdelläkään kunnalla ei ole yksin päätösvaltaa tehdä päätöksiä palveluverkkoon tai yli 5 miljoonan euron suuruisista investoinneista.
– Nyt pitäisi keskittyä olennaisempiin asioihin meidän kuntienkin Kymsoten osalta, Toikka sanoo Kuntalehden artikkelissa.
Hän muistuttaa myös, että Kymsotea valmisteltiin pitkään, jolloin mukana olivat jäsenkunnat, erikoissairaanhoidon kuntayhtymän Carean viranhaltijat ja jokaisen kunnan johtavat luottamushenkilöt. Kunnanjohtajat osallistuivat ohjausryhmään.
– Sopimusta valmisteltiin siis yhteistyössä. Ehkä siltäkin pohjalta tuntuisi erikoiselta, että heti lähdettäisiin tekemään muutoksia, Toikka toteaa.
Toikka näkee, että Kymenlaaksossa on runsaasti haasteita ilman perussopimuksen pykälästä riitelyäkin. Hänen mukaansa Kymenlaaksossa pitäisi pystyä kehittämään asioita eikä käyttää aikaa riitelyyn.
Toikka ei kuitenkaan usko, että tilanne vaikuttaisi Kymenlaakson kaupunkien yhteistyöhön, vaan hänen mukaansa yhteistyö esimerkiksi Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön kanssa on toiminut hyvin.
Katso alkuperäinen Kuntalehdessä 21.8.2019 julkaistu artikkeli