Menojen hallintaa ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla

Ihmisiä palaverissa pystypöydän äärellä kaupungintalon sinisellä matolla,

Kouvolan kaupungin taloutta tulee tasapainottaa vuosien 2024–2028 aikana pysyvästi noin 35 miljoonalla eurolla. Henkilöstömenojen hallinta on yksi keskeinen keino talouden tasapainottamisessa. Tämä vaatii tiukan henkilöstösuunnittelun jatkumista ja vahvaa henkilöstömenojen hallintaa. Samalla on tehtävä toimenpiteitä, joilla varmistetaan osaavan työvoiman saaminen, sillä eläkkeelle on siirtymässä huomattava määrä kaupungin henkilöstöä. Kaupunginhallitus käsittelee Henkilöstösuunnitelmaa vuosille 2025–2028 kokouksessaan 25.11.2024.

Kouvolan kaupungin henkilöstösuunnittelu on ollut viime vuosina erittäin tiukkaa ja taloutta on sopeutettu vähentämällä henkilöstöä. Vakinaisen henkilöstön määrä on vähentynyt 287:llä vuoden 2019 alusta alkaen. Luvusta on vähennetty toteutuneiden liikkeenluovutusten henkilöstövaikutukset. Vuoden 2019 alusta elokuun 2024 loppuun mennessä eläkepoistumasta ja muusta lähtövaihtuvuudesta on hyödynnetty keskimäärin 21%.

Kouvolan kaupungin palveluksessa oli elokuun 2024 lopussa yhteensä 2631 viranhaltijaa/työntekijää, joista vakinaisia oli 2116, määräaikaisia 440 ja tukitoimenpitein työllistettyjä 75. Esihenkilöitä oli 136. Koko henkilöstöstä 63% on varhaiskasvatus- ja opetushenkilöstöä.

Tulevan vuoden suurin henkilöstöä koskeva rakennemuutos koskee TE-uudistusta. Valtion työllisyys- ja yrityspalvelut siirtyvät kuntiin vuoden 2025 alussa. Kouvolan kaupunki muodostaa oman työllisyysalueensa ja kaupungin palvelukseen siirtyy liikkeenluovutuksella tämänhetkisten tietojen mukaan 75 viranhaltijaa.

Henkilöstökulut vähenevät

Henkilöstökulut ovat vuoden 2024 talousarviossa yhteensä 135,6 milj. euroa, mikä on 56,5%  ulkoisista toimintakuluista. Henkilöstökulut vähenevät vuoden 2024 talousarvioon verrattuna lähes 1,5 milj. eurolla eli 1,1 prosentilla.

Eläköityminen mahdollistaa henkilöstömäärän sopeuttamista

Vuoden 2028 loppuun mennessä eläkeiän täyttää 366 viranhaltijaa/työntekijää, mikä on 17% vakinaisesta henkilöstöstä. Elinvoimapalveluissa (ent. Konsernipalvelut) luku on 19%, sivistyksen toimialalla 13% ja tekniikka ja ympäristö -toimialalla 29%. Eläkkeelle siirtyy suunnittelukaudella lähes joka neljäs esihenkilötehtävissä oleva. Eläkkeelle siirtymisen lisäksi muuta lähtövaihtuvuutta on ollut vuosittain noin 90–100. Muu lähtövaihtuvuus on ollut viime vuosina jopa eläkkeelle siirtymistä suurempaa, joten ennakoivan henkilöstösuunnittelun merkitys kasvaa.

”Lähtövaihtuvuutta pystytään hyödyntämään talouden tasapainottamisessa. Samanaikaisesti on kuitenkin kiinnitettävä yhä enemmän huomiota avainhenkilöriskeihin ja niiden hallintaan sekä osaavan työvoiman saamiseen”, korostaa henkilöstöjohtaja Päivi Karhu.

Osaavan työvoiman saatavuus yhä tärkeämpää

Tulevaisuudessa tulee tehdä yhä enemmän toimenpiteitä, joilla varmistetaan osaavan työvoiman saaminen. Kuntien ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat syventyneet. Tälläkin hetkellä on jo haasteita erityis- ja erityisluokanopettajien sekä tiettyjen aineenopettajien, varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja opettajien, teknisen alan asiantuntijoiden sekä ajoittain myös muiden asiantuntijoiden rekrytoinnissa.

Hyvän työnantajakuvan ylläpitäminen, työhyvinvointiin panostaminen, sujuvat rekrytointiprosessit, kilpailukykyisten palkkausjärjestelmien kehittäminen ja vakaa henkilöstöpolitiikka ovat keskeisessä roolissa osaajien saamiseksi ja pitämiseksi kaupungin organisaatiossa. ”Tavoitteenamme on myös parantaa rekrytointiviestintää ja panostaa rekrytointien digitaaliseen markkinointiin. Etätyön laajentaminen on selvästi helpottanut työvoiman saantia”, Päivi Karhu summaa.

Vuonna 2025 työkykyjohtamista kehitetään proaktiiviseksi ”Ennakoinnin voimalla pidempään työuraan” -hankkeessa. Tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyden kustannuksia. Samalla vahvistetaan esihenkilöiden osaamista työurajohtamisessa. Hankkeeseen on saatu Kevan työelämän kehittämisrahaa.

Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on varmistaa, että kaupungin palveluja tuottaa riittävä määrä osaavaa henkilöstöä. Henkilöstösuunnitelmassa määritellään strategian ja toiminnan vaatima määrällinen ja laadullinen henkilöstötarve. Henkilöstösuunnitelmaa tarkistetaan vuosittain talousarvion laatimisen yhteydessä.

Lisätietoja:

Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu, puh. 020 615 4001, paivi.karhu(at)kouvola.fi  Henkilöstösuunnittelupäällikkö Annamaija Saarela, puh. 020 615 7231, annamaija.saarela(at)kouvola.fi.

Asia kaupunginhallituksen esityslistalla (Dynasty)

Sivun alkuun