Kouvolan kaupunki varautuu osaltaan mahdollisiin koronavirustartuntoihin. Kaupungin johtoryhmä seuraa koronavirustilannetta sekä koordinoi ja johtaa varautumistoimenpiteitä. Käytännössä linjauksia tekee johtoryhmän jäsenistä ja kiinteistöpalvelujohtajasta 9. maaliskuuta muodostettu koronavirustyöryhmä. Kaupungin vastuutahot tekevät yhteistyötä Kymsoten infektio- ja tartuntatautilääkäreiden sekä hygieniakoordinaattoreiden kanssa.
Viranomaisten tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa, koska nyt meneillään olevat muut hengitystieinfektiot rasittavat terveydenhuoltoa. Keinoja epidemian estämiseen ja hidastamiseen ovat kriteerit täyttävien henkilöiden testaaminen, altistuneiden jäljittäminen ja altistuneiden asettaminen kotikaranteeniin.
Kouvola tiedottaa nettisivuillaan ajankohtaisista muutoksista, linjauksista, ohjeistuksista sekä suosituksista. Seuraa kaupungin koronavirusuutisointia.
Kysymyksiä ja vastauksia hoitoon hakeutumisesta (Kymsote)
Päivitykset Kymsoten tiedotteeseen
Seuraa Kymsoten koronavirustiedotetta
Koronavirus (COVID-19) tilannekuva 14.3.2020 klo 13:
- Kymenlaaksossa on todettu yksi koronavirustartunta.
- Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan.
- Kymenlaaksolaisia neuvotaan kiinnittämään huomiota käsihygieniaan. Lisäksi korostetaan, että hengitystieinfektio-oireisen ei pidä mennä kouluun tai töihin.
- Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita aina ensin 116 117.
Miten toimia, jos epäilen koronavirustartuntaa?
26.2.2020 (Päivitetty 13.3.2020)
Koska koronaviruksen epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.
Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta. (THL 12.3.2020).
Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa tai Italiassa tai Tirolin alueen hiihtokeskuksissa Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, toimi näin:
- Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä päivystysapuun puhelin nro: 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
- Koronavirusta epäiltäessä, hakeudu aina julkisen terveydenhuollon piiriin soittamalla 116 117. Älä hakeudu työterveyshuoltoon tai yksityisille lääkäriasemille koronaviruksen takia.
- Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
- Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
Kun hakeudut tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen, sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.
Miten suojautua koronavirustartunnalta?
Koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla:
- Käsien pesu vedellä ja saippualla.
- Käsihuuhteen käyttö jos saatavilla.
- Yskiminen nenäliinaan tai hihan yläosaan, ei vapaasti päin muita ihmisiä tai käsiin.
Lisätietoja:
Valtakunnallinen koronaviruspuhelinneuvonta 0295 535 535
Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut yleiseen koronavirusneuvontaan valtakunnallisen puhelinneuvonnan, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.
Aluehallintoviraston (AVI) ohjeistuksia:
Lisätietoja THL:n sivuilta:
Katso vastaukset usein koronaviruksesta kysyttyihin kysymyksiin THL:n sivuilta.
Työterveyslaitoksen ohjeistuksia
Työterveyslaitoksen ohjeistus palvelualoille koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.