Kouvolaan suunniteltu areena tuo lisää mahdollisuuksia niin koululiikuntaan kuin huippu-urheiluunkin. Kouvolan kaupungintalolla pidettiin monitoimiareenasta maanantaina urheiluseurojen ja kaupunginvaltuutettujen keskustelutilaisuus. Seurojen puheenvuoroissa todettiin, että areena tarvitaan niin urheilun kehittymisen kuin kaupungin vetovoimankin näkökulmasta.
Kouvolan kaupunginhallitus päätti lokakuussa, että Kouvolaan kaavailtu monitoimiareena-hanke toteutetaan omaan taseeseen yhteistoiminnallisena KVR-urakkana sillä ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy hankkeelle 20 miljoonan euron suuruisen määrärahan.
Lisäksi päätettiin, että Areenan hankesuunnitelma tuodaan erikseen myöhemmin kaupunginhallitukselle päätettäväksi.
Ensisijaisesti liikunnan tarpeisiin
Areenaa suunnitellaan vastaamaan ensisijaisesti liikunnan tarpeisiin. Päivisin areenaa käyttävät Marjoniemen koulun yläluokat, Urheiluakatemia sekä Lyseon lukion urheilulinjan oppilaat. Iltaisin ja viikonloppuisin areenaa käyttävät urheilu- ja liikuntaseurat.
Tapahtumaliiketoiminta on urheiluseurojen omien tapahtumien lisäksi edelleen mahdollista areenalla, mutta selvästi alkuperäistä vaihtoehtoa pienemmällä kustannusarviolla. Tapahtumamarkkinointia ja -järjestelyjä varten ei perusteta erillistä yhtiötä.
Areenan kustannusarvio on 20 miljoonaa euroa aiemman noin 27 miljoonan sijaan. Merkittävin kustannuksia alentava tekijä on areenan vapaan korkeuden laskeminen 12,5 metristä 8,5 metriin, mikä ei rajaa pois lentopallon sarjanousua kansallisella tasolla. Lisäksi erityisesti ravintola- ja käytävätiloja on tiivistetty aiemmista suunnitelmista.
Areena toteutetaan kaupungin omana hankkeena, omaan taseeseen. Toteutusmuotona on yhteistoiminnallisena kokonaisvastuurakentamisena (KVR), jossa tilaaja määrittää projektille etukäteen kattohinnan. Urakoitsija vastaa hankkeen toteutuksesta suunnittelusta lähtien.
Aikataulullisesti tavoitteena on, että areena on käytössä elokuussa 2027, samaan aikaan Marjoniemen yhtenäiskoulun kanssa.
– Areenaa tarvitaan korvaamaan kaupungista muun muassa palveluverkkomuutosten vuoksi poistuvia liikuntatiloja, kaupungin liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen sanoo.
Keskustelutilaisuus valtuustosalissa maanantaina
Kouvolan kaupungintalon valtuustosalissa pidettiin maanantaina 18. marraskuuta urheiluseurojen ja kaupunginvaltuutettujen keskustelutilaisuus.
Kaupungin liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell esittelivät areenasuunnitelmia. Kouvolan Seuraparlamentin puheenvuoron käytti puheenjohtaja Liisi Perkka.
Lisäksi kuultiin urheiluakatemian ja seurojen puheenvuorot: Kouvolan Urheiluakatemiaa edusti Timo Pahkala, Sudet salibandy ry:ta Joona Tankka ja Kouvot Oy:ta Tommi Alastalo sekä Sami Pousi.
Yhteisellä asialla – areenaa tarvitaan
Liisi Perkka, Kouvolan Seuraparlamentin puheenjohtaja, näkee monitoimiareenan keskeisenä Kouvolan vetovoimalle ja urheilun kehitykselle.
– Tulevaisuuden Kouvola tarvitsee Monitoimiareenan, joka ei ainoastaan tarjoa tiloja liikunnalle, vaan myös yhdistää yhteisöämme, tukee nuorten kasvua ja houkuttelee uusia mahdollisuuksia kaupunkiin. Ilman tätä investointia vaarannamme urheilun kehityksen ja Kouvolan vetovoiman, Perkka sanoo.
Sudet salibandy ry:n junioripäällikkö Joona Tankka pitää areenaa tarpeellisena.
– Tärkeimpänä argumenttina on, että kaupungista puuttuu täysimittainen salibandykenttä oikealla eli synteettisellä mattoalustalla ja riittävällä katsomokapasiteetilla.
– Myös treenipaikoista on puutetta. Voidaan sanoa, että tilojen puute Kouvolassa hidastaa meidän ja muidenkin seurojen kasvua. Aloittaville junioreille on vaikeaa saada riittävää määrää salivuoroja, Tankka toteaa.
Kouvot Basket Oy:n toimitusjohtaja Tommi Alastalo kertoo, että kouvolalaiset urheilu- ja tapahtumajärjestäjät ovat jo vuosia kaivanneet uutta sisäliikunta-areenaa Kouvolaan.
– On hienoa, että kaikki seurat ovat nyt yhdessä kaupungin kanssa edistämässä areena-hanketta. Myös junioriurheilu yli lajirajojen kaipaa uusia tiloja poistuvien tilalle, Alastalo katsoo.
Kouvolan Urheiluakatemian johtaja Timo Pahkala löytää monitoimiareenasta kaksi tärkeää hyötyä.
– Monitoimiareenan rakentaminen mahdollistaa urheilulukiostatuksen saamisen Kouvolan Yhteislyseolle.
– Lisäksi Areenan mahdollistaa Urheiluakatemian toiminnan kehittämisen aivan toisella tavalla kuin nyt. Meillä on akatemiassa liki 400 13–19-vuotiasta urheilijaa 23 eri lajissa. Käyttötarpeemme monitoimiareenalle on noin 350–400 tuntia vuodessa. Areenasta hyötyisivät meillä todella monet lajit – mutta erityisesti lentopallo, salibandy ja koripallo, Pahkala havainnollistaa.