Moni kotipuutarhuri on ehtinyt siistimään pihaansa kevään ja alkukesän kuluessa. Pihaa siistiessä kertyy paljon puutarhajätettä, mikä valitettavan usein kipataan ”ei-kenenkään-maalle”. Tämä on kiellettyä toimintaa, josta aiheutuu esteettisen haitan lisäksi vieraslajien leviämistä ja kasvillisuuden rehevöitymistä.
Puutarhajätteellä tarkoitetaan kasvien juuria, varsia, lehtiä, kuihtuneita kukkia, ruohoa, haravointijätettä, oksasilppua, käpyjä, olkea ja sammalta. Ne on käsiteltävä ensisijaisesti omalla kiinteistöllä. Jätteen voi kompostoida kompostikehikossa tai avoaumassa. Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja hyödyntää joko katteena tai kompostin seosaineena. Elintarvikejäte tulee aina kompostoida jyrsijäsuojatussa ja vesitiiviissä kompostorissa.
Mikäli puutarhajätettä ei pysty käsittelemään omalla kiinteistöllään, tulee se toimittaa asianmukaisesti jätteenkeräykseen. Kymenlaakson jäte Oy vastaanottaa puutarhajätettä jäteasemillaan. Haketukseen sopivat oksat otetaan jäteasemilla vastaan veloituksetta.
Puutarhajätteen polttamiseen liittyy rajoituksia
Puutarhajätteen polttaminen on kiellettyä asemakaava-alueella. Asemakaava-alueen ulkopuolella ja ranta-asemakaava-alueella saa avopolttona polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä maa- ja metsätaloudessa syntyvää polttoon soveltuvaa jätettä, kuten kuivia olkia ja hakkuutähteitä.Polttamisesta ei saa aiheutua naapurustolle tai lähiympäristölle kohtuutonta haittaa tai vaaraa palon leviämisestä.
Vieraslajit leviävät helposti puutarhajätteen välityksellä
Vieraslajit leviävät helposti luontoon puutarhajätteen välityksellä. Leviäminen tapahtuu siementen, juuren kappaleiden ja kukintojen välityksellä. Pienetkin juuren kappaleet ovat leviämisriski. Leviämisen kannalta erityisen huolestuttavia ovat haitalliset vieraslajit, jotka voivat syrjäyttää luontaisia lajeja tai muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi. Puutarhajätteen oikeanlainen käsittely on yksi tärkeimmistä ennakoivista torjuntakeinoista vieraslajien leviämisen suhteen. On myös syytä muistaa, että mikä tahansa Suomen alkuperäiseen luontoon kuulumaton monivuotinen kasvi tai siemeniä tuottava yksivuotinen kasvi on levitessään riski luonnolle, vaikkei sitä olisi luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.
Puutarhajätteen kippaaminen toisen maalle on laissa kielletty
Mitään eloperäistä materiaalia, edes haravointijätettä tai risuja, ei lain mukaan saa viedä luontoon tai toisen omistamalle maalle (Jätelaki 13 § ja Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta 3 §). Kiinteistön omistajalla on vastuu huolehtia siitä, etteivät vieraslajit leviä oman tontin ulkopuolelle. Tällä tavoin varmistetaan jokaiselle terveellinen ja viihtyisä lähiympäristö.
Lisätietoja:
Annukka Salminen, vieraslajikoordinaattori, puh. 020 615 7440, etunimi.sukunimi@kouvola.fi