Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti perjantaina, että kevään kehysriihessä tehtyä Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamispäätöstä muutetaan lausuntopalautteen perusteella. Kouvolan Ratamokeskuksen yöaikainen päivystys voi jatkua tietyin muutoksin. Kouvolassa voidaan nyt huokaista helpotuksesta ja kääntää katseet alueen elinvoiman vahvistamiseen, jossa terveydenhuollon palvelutason säilyminen on merkittävää.
Kouvolan kaupungilla päätös otettiin äärimmäisen huojentuneena vastaan. – Iso kivi tippui kyllä hartioilta, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka muotoilee. – Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamisen peruminen on ehdottomasti kustannustehokkain ja oikea päätös. Nyt voimme luottaa yhdenvertaisuuden ja potilasturvallisuuden sekä huoltovarmuuden toteutumiseen sekä varautumiseen poikkeusoloihin. Ja ennen kaikkea kouvolalaisten palvelutason säilymiseen, hän korostaa.
Päätösehdotuksen pyörtämisen eteen tehtiin valtava määrä edunvalvontaa ja laajasti yhteistyötä niin poliittisella puolella kuin yhteistyössä hyvinvointialueen ja eri viranomaistahojen kanssa. Myös Kouvolan asukkaat aktivoituivat hienosti puolustamaan omaa yöpäivystystään, olivat aktiivisia somessa ja järjestivät useita mielenilmauksia Kouvolassa ja jopa eduskuntatalolla asti. – Haluan kiittää lämpimästi kaikkia yhteiseen edunvalvontaponnistukseen osallistuneita, erityisesti hyvinvointialuetta mutta myös muita tahoja, jotka tekivät sinnikästä työtä yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta – teimme tämän yhdessä. Samoin kiitän maan hallitusta siitä, että he kuulivat huolemme sekä faktaperustelut ja lakkauttamispäätös peruttiin, Marita Toikka painottaa.
Vaikutuksia laajalti potilasturvallisuudesta elinvoimaan
Yöpäivystyksen säilyminen on merkittävää niin asukkaiden kuin alueen viranomaisten näkökulmasta. Kymenlaakson päivystykset on suunniteltu siten, että Kouvolan päivystys tukee Kymenlaakson keskussairaalan toimintaa. Nyt asukkaiden palvelut säilyvät lähes ennallaan ja lähellä. Yöpäivystys tukee mm. Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan, kotisairaalan, perusterveydenhuollon vuodeosastojen sekä asumisyksiköiden ja kotihoidon toimintaa.
Poikkeusolojen ja häiriötilanteiden kannalta on tärkeää, että Kouvolassa on toimiva ympärivuorokautinen päivystys. Ratamokeskuksen päivystys on kriittinen palvelu poliisin kannalta, sillä monet poliisin tehtävistä nojaavat osaltaan terveydenhuollon palveluihin. Myös puolustusvoimille ympärivuorokautinen päivystys on kriittinen, jotta voidaan turvata varuskunnan lakisääteistä palvelustaan suorittavien varusmiehien mahdollisimman viiveetön hoitoon pääsy ja terveys palvelut. Kouvola on Suomen suurin varuskuntakaupunki ja varusmiehiä koulutetaan vuosittain noin 4 300.
− Yöpäivystyksen säilyminen luo pohjaa alueen elinvoiman vahvistamiselle ja muiden tukitoimien vaikuttavuudelle. Myös elinkeinoelämän toimijat tarvitsevat toimivia palveluita kasvuun. Palvelujen säilymisellä on merkittäviä vaikutus niin alan koulutukseen, työllisyysnäkymiin sekä Kouvolan vetovoimaan, korostaa Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen.
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote
Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Marita Toikka puh. 020 615 3100, marita.toikka(a)kouvola.fi
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen, puh. 020 615 9229, jouko.leppanen(a)kouvola.fi
Hallituksen kehysriihen linjauksen mukaan terveydenhuollon yöpäivystys oli tarkoitus lakkauttaa Kouvolassa. Tavoitteena oli tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan. Kumpikaan tavoite ei olisi toteutunut Kymenlaaksossa. Kouvolan Ratamokeskuksen akuuttilääketieteen päivystysmalli toimii hyvin kustannustehokkaasti. Lakkauttaminen ei myöskään olisi parantanut henkilöstön saatavuutta tai vähentänyt ostolääkäritoimintaa ja ulkoistuksia. Samalla lakkauttaminen olisi asettanut Kouvolan asukkaat eriarvoiseen asemaan erityisesti verrattuna vastaavan kokoisiin ja jopa pienempiin asukaskeskittymiin sekä vaarantanut potilasturvallisuuden. Lakkauttamisella olisi heikennetty myös varautumista poikkeusoloihin, sillä Kouvolan ja Kymenlaakson geopoliittinen sijainti on Suomen mittakaavassa erityinen.