Tänä vuonna ruokahävikkiviikkoa vietetään 9-15.9.19. Viikon teemana on erityisesti ruokahävikin ilmastovaikutukset. Kaikki voivat osallistua ruokahävikin vähentämiseen pienillä teoilla.
Kouvolan kaupunki ja ympäristöryhmä kannustavat hävikkiviikolla päiväkodeissa, kouluissa ja muissa kaupungin palveluissa kiinnittämään huomiota ruokahävikin ehkäisemiseen. Kouvolan kaupungin ruokapalvelu osallistuu Hävikki-viikkoon ja kirjaa ylös biojätteen määrät kohteittain. Tulokset käydään läpi ja tehdään korjaavia toimenpiteitä, jotta hävikki pienenee. Koulujen ruokasaleissa on Hävikki-viikon julisteita ja sama materiaali toimitetaan myös päiväkodeille.
Tutkimusten mukaan kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Suomalaisten kotitalouksien ostamasta ruuasta 6 % päätyy roskiin. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 20-25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa, noin sadan euron arvosta. Noin joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä joutuu roskakoriin. Suomalaisten kotien aiheuttama ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.
Ehkäisemällä ruokahävikkiä ehkäisemme myös turhaa ruuan tuotantoa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Ruuan tuotannossa syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.
Kaikki voivat osaltaan ehkäistä ruokahävikkiä pienillä teoilla. Osallistu talkoisiin, sillä ilmasto on meidän kaikkien yhteinen, elintärkeä asia!
Ehkäise hävikkiä helposti!
Kaikki voivat osallistua tekemällä seuraavia/ jotain seuraavista asioista:
- Viesti ruokahävikistä ja hävikin ehkäisyvinkeistä somessa ja muissa kanavissa omille yhteisöillesi #hävikkiviikko
- Tulosta Ruokahävikki-kampanjajuliste yhteisösi seinälle
- Järjestä jämälounas tai muu tapahtuma aiheeseen liittyen
- Suunnittele ennakkoon ruokaostokset ja osta viisaammin
- Käytä pian vanhenevat ruuat ensin
- Hyödynnä ylijäämäruoka (hyödynnä seuraavassa ateriassa tai pakasta myöhempää käyttöä varten)
- Osta vain tarvitsemasi määrä tai pakkauskoko, mieti ehditkö käyttää tuotteet ennen niiden pilaantumista?
- Parasta ennen –merkintä ei tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, Viimeinen käyttöpäivä –merkintä on päivä, jolloin tuote on viimeistään käytettävä.
- Asettele jää- ja muihin kaappeihin ensin vanhenevat tai pilaantuvat tuotteet etualalle
- Ota lautaselle ruoka-annos nälän mukaan
- Mene kylläisenä kauppaan ruokaostoksille
” Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta.”
Lue Hävikkiviikon sivuilta kaikki vinkit!
Ruokahävikkisivustolta löydät julisteita, huoneentauluja ja somenostoja, joiden avulla on helppo levittää tietoa ruokahävikistä. Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #hävikkiviikko.
Lisätietoa Kouvolan kaupungin osalta:
Martikainen Timo
Ympäristöasiantuntija
0206156755
timo.martikainen(at)kouvola.fi
Ruokapalvelujen osalta kysymyksiin vastaa:
Merja Saarinen
ruokapalvelusuunnittelija
puh. 020 615 7984
merja.saarinen(at)kouvola.fi
Mitä on ruokahävikki?
Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa.
Lue lisää ruokahävikkiviikosta: havikkiviikko.fi/