Seuraavassa vinkkejä, miten monimuotoisuuden säilyttämistä voidaan edistää asuinympäristössä. Näitä vinkkejä voi toteuttaa yksittäinen ihminenkin omassa ympäristössään.
1. Muuta osa pihanurmikkoa niityksi. Kuori pintamaa, tuo siihen hiekkaa ja kylvä siemeniä. Varaudu odottamaan kaksi–kolme vuotta, ennen kuin paikalla on kukkaniitty.
2. Kylvä pölyttäjien suosimia kasveja. “Siemeniä voi ostaa tai itsekin kerätä syksyllä. Mitä lähempää ne ovat, sen parempi. Kun pihalla on sopivia kasveja ja talvehtimispaikkoja, sinne tulee pölyttäjähyönteisiä.”
3. Perusta viljelylaatikko. “Jos piha on pieni tai päällystetty kuten kerrostalossa, pihalle voi nikkaroida laatikon, johon tekee pienen kukkaniityn.”
4. Rakenna hyönteishotelleja tai jätä lahoavaa puuta paikalleen. “Lahopuuta voi olla esimerkiksi käsittelemättömästä puusta tehty puuaita tai penkki tai jokin pihan koriste-elementti. Ne tarjoavat pölyttäjähyönteisille pikku kolosia ja rakosia.”
5. Rakenna linnun- ja lepakkopönttöjä. “Linnut ja lepakot tulevat pölyttäjähyönteisten perässä. Ja esimerkiksi kanahaukat ja varpushaukat löytävät ne linnut. Siinä onkin jo koko ravintoketju. Piha voi äkkiä olla monimuotoisuuden keidas ja kuitenkin hyvin tyylikäs. Siellä voi kahvitella niin kuin ennenkin.”
6. Poista vieraslajeja ja torju niitä. Laita kasvijäte kompostiin tai toimita jäteasemalle. “Monin paikoin ihmiset kärräävät puutarhajätettä metsään. Se on haitaksi luonnolle, ja se on laitontakin.”
Vinkit ja sitaatit: Kouvolan kaupungin ympäristöasiantuntija Timo Martikainen.
Lisätietoa: Kouvolan kaupungin verkkosivuilta Luonnon monimuotoisuus
Artikkeli on julkaistu ensimmäinen kerran 4.5.2022 ilmestyneessä Kouvolan asukastiedotuslehdessä 1/2022. Artikkeli on luettavissa myös tiedotuslehden sähköisestä versiosta, joka löytyy Kouvolan kaupungin verkkosivulta kouvola.fi/julkaisut.