Kouvolan kaupunki haki vuonna 2022 opetus- ja kulttuuriministeriöltä Kouvolan Yhteislyseolle urheilulukiostatusta. Sitä ei saatu, mutta sen sijaan yhteislyseossa käynnistyi tänä syksynä urheilulinja.
Kouvolan kaupungin sivistysjohtaja Veikko Niemen mukaan urheilulinja on hyvä alku, sillä sen avulla saadaan arvokasta kokemusta urheilun ja lukio-opiskelun yhteensovittamisesta. Urheilulinja myös antaa kaupungille hyviä näyttöjä uutta urheilulukiostatuksen hakua varten. Haku on jo työn alla.
– Kaakkois-Suomessa ei ole urheilulukiota, joten meillä on mahdollisuus täyttää tämä aukko. Urheilulukiostatus lisää myös Kouvolan vetovoimaa opiskelukaupunkina, sillä opiskelijoita hakeutuu urheilulukioon Kouvolan ulkopuoleltakin, Niemi sanoo.
Urheilulinjalaiset voivat suorittaa monin eri tavoin harjoitusten vuoksi väliin jääviä oppitunteja. Yksi vaihtoehto ovat Kouvolan iltalukion kautta tehtävät etä- ja verkko-opinnot. Niitä hyödynnetään esimerkiksi urheiluleireillä oltaessa.
Valmennuksesta vastaavat seurat ja Kouvolan Urheiluakatemia. Akatemiajohtaja Timo Pahkala on tyytyväinen siihen, että kaupunki ajaa asioita määrätietoisesti kohti urheilulukiostatusta. Olosuhteet ovat Kouvolassa toiminnalle otolliset.
– Meillä on täällä hyvät harjoittelumahdollisuudet, joilla voimme tukea lahjakkaita urheilijoita, Pahkala toteaa.
Urheilukärjellä ylioppilaaksi
Balettitanssija Aada Barkman ja brasilialaisen jujutsun harrastaja Maksim Liski ovat esimerkkejä lukio-opintojaan Kouvolan Yhteislyseossa suorittavista opiskelijoista. Barkman käy yleislinjaa, Liski urheilulinjaa. Molemmat ovat Kouvolan Urheiluakatemian akatemiaurheilijoita. Akatemian aamutreenit lisäävät Barkmanin ja Liskin viikoittaista harjoitteluaikaa, mutta edellyttävät heiltä vastaavasti omaehtoista opiskelua.
Lue Outi Myllymäen kirjoittama juttu kokonaisuudessa Kouvolan asukastiedotuslehdessä 2/2023, joka on jaettu kotitalouksiin viikolla 42 ja luettavissa kaupungin verkkosivulla Kouvolan kaupungin tiedotuslehti 2/2023 (pdf 15 Mt)