Talousarvio 2022 ─ kohti hyvinvointialueita ja koronan jälkeistä aikaa

Meloja järvellä

Kaupunginjohtaja Marita Toikan talousarvioesitys vuodelle 2022 on 0,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitus käy läpi talousarviota 2022 ja taloussuunnitelmaa 2022─2025 ensi viikolla kaksipäiväisessä talousarviokäsittelyssä 1.─2.11.2021.

2020 koronavuoden jälkeen kaupunki lähti vuoteen 2021 poikkeuksellisista lähtökohdista. Aiempina vuosina kertyneet alijäämät saatiin katettua ja taseeseen jäi ylijäämää 18 miljoonaa euroa. Positiiviseen tulokseen vaikuttivat ennen kaikkea valtiolta saadut koronatuet, mutta myös kaupungin omilla säästötoimilla oli merkitystä.

Vuotta 2021 varjostivat edelleen koronan vaikutukset. Kaupungin palveluissa ja toiminnassa on jouduttu reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Koronan vuoksi valtion kunnille myöntämät tukitoimenpiteet tuovat vielä lisärahaa vuodelle 2021. Valtion tukitoimet eivät kuitenkaan vahvista taloutta pidemmällä aikavälillä tai poista rakenteellisia muutostarpeita.

− Kokonaisuutena koronatilanne vaikutti merkittävästi vuosien 2020 ja 2021 talouteen, mutta sen vielä tulevia tai pitkän välin vaikutuksia on haastavaa ennustaa, näkee talousjohtaja Hellevi Kunnas.

Kohti hyvinvointialueita

Kaupungin vuoden 2021 tuloksen arvioidaan tällä hetkellä jäävän alle talousarvion, mutta pysyvän positiivisena. Tulokseen vaikuttaa merkittävästi Kymsoten haastava taloustilanne, mutta toisaalta verotulojen myönteinen kehitys on tasannut arvioitua tulosta.

− Koronatilanne sekä siitä toipuminen sekä Kymsoten kustannusten kehitys määrittävät kaupungin talouden suuntaviivoja vielä loppuvuoden ja vuoden 2022 osalta, Kunnas kertoo.

Vuodesta 2023 lähtien talouden suunnittelussa on huomioitu hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen. Kymsoten sekä palo- ja pelastustoimen kustannukset sisältyvät nyt viimeistä kertaa kaupungin talousarvioon.

− Näiden siirtojen lopulliset vaikutukset eivät ole vielä selvillä, joten taloussuunnitelmaan vuodesta 2023 lähtien sisältyy epävarmuutta erityisesti tulopohjan osalta, sanoo Kunnas.

Kymsoten kustannukset muodostavat vielä vuonna 2022 merkittävimmän osan Kouvolan menoista. Kaupungin tulee omistajana vaatia, että Kymsoten on tehtävä vuoden 2022 aikana sellaisia toimenpiteitä, joilla se parantaa itse ensi vuoden tulostaan.

Kaupungin uusi rooli

Sote uudistuksen täytäntöönpanon jälkeen kaupunki voi keskittyä entistä vahvemmin elinvoiman kasvattamiseen ja kaupungille jäljelle jäävien palveluiden määrätietoiseen kehittämiseen.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan kaupungin talouden näkökulmasta tämä tarkoittaa, että tulopuolta on pystyttävä kasvattamaan ja menopuoli on pystyttävä pitämään tiukasti hallinnassa. On uskallettava tehdä myös elinkeinopoliittisia investointeja ja sitoutua niihin investointeihin, jotka on päätetty.

Lähivuosien investoinnit Kouvolassa keskittyvät pitkälti vuosille 2020─2027 painottuvaan kouluverkon uudistamiseen. Lisäksi on tehty selvitys päiväkotiverkon uudistamisesta. Panostaminen koulu- ja päiväkoti-investointeihin on hyvin linjassa myös kaupungin tulevan roolin kanssa, sillä iso osa jäljelle jäävästä toiminnasta keskittyy juuri lasten- ja nuorten palveluiden järjestämiseen. Myös uuden uimahalli-investoinnin valmistelu etenee. Kouvolaan kaavailtu uusi halli parantaisi kuntalaisten palveluja ja toisi säästöjä alentuneina käyttökustannuksina. Yhteensä investointimenot talousarviovuodelle 2022 ovat yhteensä 43,0 milj. euroa.

− Kokonaisuutena Kouvola on investoinut vähemmän kuin kunnat keskimäärin. Maltillinen investointitahti on edesauttanut sitä, että lainakanta on pysynyt kurissa, Kunnas toteaa.

Kouvola vie kärki- ja edunvalvontahankkeitaan määrätietoisesti eteenpäin. Itärata hankeyhtiöön on lähdössä tämänhetkisen tilanteen mukaan valtion lisäksi yhteensä 25 kaupunkia ja kuntaa, jotka ovat tehneet osallistumisesta päätöksen omissa kaupungin- tai kunnanvaltuustoissaan. Perusteilla olevan hankeyhtiön toimialana ja tehtävänä olisi Lentorata-Porvoo-Kouvola-linjausta koskevaan raidehankkeeseen liittyvä suunnittelu ja sen rahoittaminen rakentamisvalmiuteen asti.

Kouvolan Käyrälammen alueelle on nousemassa monipuolinen vapaa-ajan keskus ensi kesän kynnyksellä, kun KSO:n Tykkimäki resort -huvila-alueen kehittäminen etenee. Kaupungin näkökulmasta Käyrälammen kehittäminen jatkuu maankäytön suunnittelulla. Asemakaavan muutoksella tavoitellaan virkistyspalveluiden parantamista ja matkailupalvelujen kasvua Kouvolan suosituimman uimarannan ja vapaa-ajankeskuksen ympäristössä.

Myös Kouvola RRT:n rakentaminen etenee hyvää vauhtia. Pitkien junien terminaalista on valmiina lähes 80 % ja terminaalin ytimen, yli kilometrin pituisen lastauslaiturialueen rakentaminen on aloitettu. Vuosina 2021–2022 rakennetaan terminaalialuetta, logistiikkatontteja, katuja sekä kevyen liikenteen väyliä. Seuraavissa rakentamisen vaiheissa alueelle rakentuu logistiikka- ja yritysalue. Vaiheittain valmistuva hanke tarjoaa yrittäjille valmiita tontteja radan läheisyydestä ja luo mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa logistiikan saralla.

Ei veronkototuksia tai uusia säästötoimenpiteitä

Kouvolassa on tehty jo paljon toimenpiteitä, joilla on vaikutettu talouden suuntaan. Viime valtuustokaudella hyväksyttiin palveluverkkopäätöksiä sekä talouden sopeuttamisohjelma säästöineen.

Kaupunginjohtaja Toikan mukaan näitä päätöksiä on edelleen vietävä määrätietoisesti eteenpäin. Tasapainoinen talous on peruslähtökohta kaikkeen, mutta verojen korotus on aivan viimesijainen vaihtoehto talouden tasapainottamiseen.

− Talousarvioon ei sisälly uusia säästötoimenpiteitä eikä veronkorotuksia. Edelleen on kuitenkin tärkeä pitkäjänteisesti jatkaa päätettyjen talouden tasapainottamistoimenpiteiden toteuttamista. Kaupungin on edelleen pidettävä tiukkaa talouskuria, Kunnas näkee.

− Seuraavasta taloussuunnittelukaudesta tuskin tulee talouden näkökulmasta helppo, mutta meillä on kaikki ainakin kohtalaisen menestymisen avaimet kädessämme. Teemme yhdessä tärkeää työtä kaupunkiamme ja kaupunkilaisia varten rakentamalla tasapainoista taloutta. Silloin meillä on myös varaa investoida ja panostaa elinvoimaan ja pystymme keskittymään olennaisiin asioihin kaupungin uudessa roolissa, Toikka päättää.

Talousarviokäsittelyn eteneminen

Kouvolan kaupunginhallitus: 1.11.2021 ja 2.11.2020 (1. Talousarviokäsittely) 8.11.2021 (Veroprosentit) ja 22.11.2020 (Talousarvion 2. käsittely)

Kouvolan kaupunginvaltuusto: 15.11.2021 (Veroprosentit) ja 13.12.2021 (Talousarvion hyväksyminen)

Linkit:

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotus, talousarviokirja (pdf)

Talousarvio 2022 esittelymateriaali (pdf)

Talousarvion visualisointi (Power BI esitys)

Lisätietoja:

talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas@kouvola.fi

1.11. alkaen
kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi

Sivun alkuun