Kouvola korottaa järjestöavustusten tukisummaa

Kouvolan kaupungin myöntämien hyvinvointi-, työllisyys- ja osallisuusavustusten yhteissummaan lisätään 100 000 euroa aiemmin suunniteltua enemmän. Vaikuttavien ja ennaltaehkäisevien toimien tukeminen voi pitkällä aikavälillä vahvistaa hyvinvointia ja tukea paikallistaloutta monin tavoin.

Henkilö tuulettaa pingistä pelatessa

Järjestöt voivat hakea hyvinvointiavustusta, työllisyys- ja osallisuusavustusta ja pitkäaikaistyöttömän palkkausavustusta. Kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaosto hyväksyi kyseiset Kouvolan kaupungin työllisyys- ja yrityspalvelujen ja hyvinvointipalvelujen avustusmuodot ja jakoperusteet helmikuussa 2025.

Nyt avustuksiin esitettiin käytettäväksi 100 000 euroa enemmän kuin talousarvion käyttösuunnitelmassa oli suunniteltu. Kaupunginhallitus päätti hyväksyä lisäyksen.

Välityömarkkina- ja järjestökentältä leikattu paljon

Kouvolan kaupungin tuet järjestöille pienenivät ja palkkatukilinjaukset kiristyivät vuonna 2024. Tänä vuonna on jatkettu samoilla kiristyneillä linjauksilla. Työllisyyspoliittiset hankkeet loppuivat jo vuonna 2023, ja järjestöt saivat vuonna 2024 vain pienen määrärahan hanketyöhön.

Myös lainsäädäntö muuttui: kaupunki ei voi enää sijoittaa pitkäaikaistyöttömiä järjestöihin tukityöllistämisen palkkatuella. STEA-rahoitus väheni valtakunnallisesti 80 miljoonaa vuonna 2025. Uusia avustuksia myönnetään tänä vuonna vain 20 miljoonalla ja uusia yleisavustuksia tai investointiavustuksia ei myönnetä lainkaan. Myös nuoriso- ja kulttuurialan valtionavustuksia on vähennetty merkittävästi kuten myös ilmasto- ja ympäristöjärjestöjen rahoitusta.

Leikkausten seurauksena monet järjestöt ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa, vähentämään palveluita tai etsimään uutta rahoitusta. Yleisenä huolena on, että ennaltaehkäisevien palveluiden karsiminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä suurempia kustannuksia.

Kaupungilta tukea tiukasta budjetista huolimatta

Tiukasta budjetista huolimatta kaupunki näkee, että järjestöjen tukeminen voi pitkällä aikavälillä tukea paikallistaloutta ja vahvistaa hyvinvointia, elinvoimaa ja työllisyyttä. Osallisuus ja yhteisöllisyys vähentävät mm. sosiaalisia ongelmia. Järjestöjen rooli ennaltaehkäisevässä työssä voi säästää kaupungin menoja ja niiden toiminta täydentää kaupungin palveluita ketterästi, matalalla kynnyksellä ja tarkoituksenmukaisesti.

Hyvinvointiavustuksen ja työllisyys- ja osallisuusavustuksen (sisältäen pitkäaikaistyöttömän palkkausavustuksen) aiemmin sovittu yhteissumma vuonna 2025 on 255 500 euroa. Summaan päätettiin lisätä kaupungin elinvoimapalvelujen budjetin sisältä 100 000 euroa siten, että 50 000 euroa lisätään hyvinvointiavustukseen ja 50 000 euroa työllisyys- ja osallisuusavustukseen.

Lisäyksen myötä työllisyys- ja osallisuusavustuksen yhtenä tärkeänä painopisteenä huomioidaan nuorten työllisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvät hankkeet.

Avustusperusteet ja hakulomakkeet löytyvät Kouvolan kaupungin avustusten verkkosivuilta.

Sivun alkuun