Kymenlaakson koronatilanne parantunut, valtakunnallisesti koronatartuntojen määrä nousussa
Kymenlaakson koronatilanne on parantunut ja tartuntojen määrä on laskenut viimeisen parin viikon aikana. Kymsoten tiedote asiasta löytyy täältä: https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-koronavirustilanne-on-parantunut/
Alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan 10.2.2021, että Kymenlaakso jatkaa vielä viikon verran leviämisvaiheessa. Mikäli tilanne jatkaa laskua vielä tulevan viikon ajan, voidaan ensi viikolla alkaa harkita alueen siirtämistä leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jotain rajoituksia voidaan alkaa keventämään. Valtakunnallisesti tilanne on kuitenkin hyvin epävakaa ja tartuntojen määrä on lähtenyt selvään nousuun erityisesti pääkaupunkiseudulla. Brittimuunnosta esiintyy Suomessa koko ajan enemmän. Rajoituksia tulee tässä tilanteessa purkaa erittäin varovasti.
Aluehallintoviraston antama määräys 10 henkilön kokoontumisrajoituksista jatkuu helmikuun loppuun, vaikka alue siirtyisikin kiihtymisvaiheeseen. Aluehallintoviraston mukaan 10 henkilön kokoontumisrajoitusta voidaan jatkaa myös kiihtymisvaiheessa, mikäli valtakunnallinen tilanne näyttää vaikealta. Näin on toimittu Päijät-Hämeessä, joka siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime viikolla. AVI tekee viralliset päätökset maaliskuun kokoontumisrajoituksista viikolla 8, mutta ensi viikolla aletaan varmaankin saada jo asiasta alustavaa tietoa.
15-18 vuotiaiden tilanteeseen haetaan jo nyt helpotusta lähiopetusta vapauttamalla
Vaikeassa asemassa olevien 15-18 –vuotiaiden tilanteeseen haetaan jo nyt helpotusta aloittamalla lähiopetuksen lisääminen toisella asteella. Mikäli Kymenlaakso siirtyy ensi viikolla kiihtymisvaiheeseen, voi olla mahdollista alkaa vapauttaa myös nuorten harrastustoimintaa 15-18- vuotiaiden osalta pienryhmissä. Tästä ei kuitenkaan ole vielä varmuutta, sillä asiassa on monia muuttujia.
Lapsilla ja nuorilla olevien koronatartuntojen määrä on kääntynyt viime viikkoina selvään nousuun THLn antamien valtakunnallisten tietojen mukaan. Myös Kymenlaaksossa on viime viikon aikana todettu ikäryhmistä eniten tartuntoja 10-19 –vuotiailla. Pääkaupunkiseudulla on asetettu karanteeniin tuhansia lapsia ja nuoria kouluissa viimeisen parin viikon aikana altistusten suuren määrän vuoksi. Joudumme seuraamaan tätä tilannetta erittäin tarkasti, ennen kuin päätöksiä rajoitteiden purkamisesta voidaan tehdä. Myös maaliskuussa alkavien ylioppilaskirjoitusten turvaaminen on nyt todella tärkeää, jotta kirjoituksiin osallistuvat tai kirjoitusten valvojat eivät altistu tai sairastu koronavirukseen.
Kymenlaaksossa ei ole edelleenkään tullut tietoon tämän vuoden puolella tartuntaryppäitä harrastustoiminnassa. Suuri kiitos teille kaikille erittäin onnistuneesta ja vastuullisesta toiminnasta asian suhteen. Lapsilla todetut tartunnat ovat lähtöisin pääsääntöisesti perheenjäseneltä tai muusta lähipiiristä. Tartuntojen lähteistä voidaan edelleen selvittää Kymenlaaksossa yli 80%, eli meillä on edelleen hyvä käsitys siitä, mistä tartunnat tulevat.
Ennuste jatkoon on erittäin epävarma, nopeita muutoksia voi tulla
Kevään ennusteet ovat edelleen erittäin epävarmat. On selvää, että rokotusten määrä ei tule vielä hillitsemään koronaviruksen leviämistä seuraavien kuukausien aikana. Brittimuunnos voi levitessään aiheuttaa tartuntojen erittäin nopean kasvun. Yritämme saada purettua rajoituksia paikallisen tilanteen helpottaessa niin paljon kuin mahdollista, mutta nopeatkin muutokset tilanteeseen ovat mahdollisia. Tilannetta joudutaan seuraamaan nyt käytännössä päivittäin.
Lisätietoa tulossa viimeistään ensi viikon keskiviikkona / torstaina.
Terveisin, Johanna
Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
johanna.franzen@kouvola.fi