Yhteistyötä, vuoropuhelua ja kuuntelua paikallisten yritysten parhaaksi

Kouvolan kaupungin hankinnoissa on tehty usean vuoden ajan töitä hankintojen paikallisuusasteen lisäämiseksi. Työ on tuottanut tulosta: hankintojen paikallisuusaste on kehittynyt vuodesta 2014 alkaen vajaasta 37 prosentista 52 prosenttiin.

Kouvolan hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä ja toimitilajohtaja Katja Ahola.
Hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä ja toimitilajohtaja Katja Ahola palkittiin 2.12. hankintaseminaarissa.

Tehty työ huomioitiin yrittäjien taholta hankintaseminaarissa joulukuun alussa. Yrittäjät valitsivat kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilän Kouvolan yritysmyönteisimmäksi hankkijaksi. Kaupungin Tilapalvelut puolestaan valittiin vuoden kehittämismyönteisimmäksi hankintayksiköksi.

Kouvola täyttää monelta osin Suomen Yrittäjien yrittäjämyönteisen kunnan kriteerit. Kaupunki järjestää yrityksille infotilaisuuksia suunnitteilla olevista hankinnoista sekä markkinavuoropuheluja kilpailutuskohtaisesti. Myös teknisillä vuoropuheluilla varmistetaan, että tarjouspyyntö on tavoitteiden mukainen.

Kaupunki pitää tulevista kilpailutuksista hankintakalenteria ja viestii ajoissa myös tulevista pienhankinnoista. Tulevista hankinnoista ja myös avautuneista aliurakointimahdollisuuksista tiedotetaan yhteistyössä Kinnon hankinta-asiamiehen kanssa. Kaupunki selvittää myös millaisia vaikutuksia merkittävillä hankinnoilla on yrityksiin.

Elinvoimaa hankintojen paikallisuudesta

Hankintojen paikallisuusasteen nostaminen on kaupungin strateginen tavoite lisätä elinvoimaa. Työtä on tehty määrätietoisesti jo vuosia. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni yritys pääsee mukaan kaupungin hankintoihin. Hankintaohjelman eräänä seurantakohteena on kuinka monta hankintasopimusta paikalliset yrittäjät saavat kaikista hyväksytyistä sopimuksista. Seurantajaksolla 1.1. – 30.9.2021 tulos oli 69 %

Julkisia hankintoja ohjaa hankintalaki. Sitä sovelletaan EU-kynnysarvot ja kansalliset kynnysarvot ylittäviin hankintoihin. Kynnysarvojen alle jääviin, niin sanottuihin pienhankintoihin sovelletaan Kouvolan kaupungin hankintaohjetta.

”Viime vuosina kaupungin hankintoja on kehitetty monella tavoin. Markkinavuoropuheluja yritysten kanssa on lisätty ja sähköisiä järjestelmiä kehitetty. Pyrimme toteuttamaan hankinnat pk‐yrityksille sopivina kokonaisuuksina, jos jakamisesta ei aiheudu olennaista haittaa kaupungin palvelutuotannolle”, hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä kertoo.

Kaupungin nettisivuilta löytyy hankintakalenteri, jossa kerttotaan mm. tulossa olevista hankinnoista.

Tulevista, suunnitelluista hankinnoista kerrotaan yrittäjille kaupungin nettisivuilla olevalla hankintakalenterilla. Siinä näkyvät myös voimassa olevat vuosisopimukset. ”Yrittäjät ovat jo melko hyvin oppineet seuraamaan hankintakalenteria”, Jyrkilä kiittää. Voimassa olevat tarjouspyynnöt löytyvät tarjouspalvelusta (kansallisen kynnysarvon ylittävät tarjouspyynnöt) sekä pienhankintapalvelusta.

Kouvola Innovation tarjoaa maksutonta hankinta-asiamiespalvelua, kouluttaa ja opastaa tarjousten tekemisessä. Hankinta-asiamiespalvelun tavoitteena on lisätä pk-yritysten osallistumista julkisiin hankintoihin kouluttamalla tarjousten tekemiseen ja erilaisten sähköisten välineiden käyttöön

Pieninvestoinneista valtaosa paikallisia

Myös Tilapalvelujen hankinnoissa on tavoitteena paikallisuusasteen nostaminen. Pieninvestointien hankintasopimuksista valtaosa onkin solmittu yrityksien kanssa, joilla on kotipaikka tai toimipiste Kouvolassa. Haasteena on isompien hankintojen (esim. kouluinvestoinnit), pilkkominen paikallisille yrittäjille sopivaksi.

”Yhtenä keinona löytää tähänkin ratkaisuja on käydä aktiivisesti markkinavuoropuhelua yritysten kanssa”, sanoo toimitilajohtaja Katja Ahola. Yrittäjät kiittivätkin Tilapalveluja nimenomaan yritysten kuuntelemisesta hankintoja valmisteltaessa. Aikainen markkinavuoropuhelu auttaa myös hankintayksikköä kartoittamaan paikallista osaamista, jottei hankkeelle asetettavat tavoitteet sulje paikallisia yrityksiä pois tarjouskilpailusta. Samalla jaetaan jo varhaisessa vaiheessa tietoa, millainen hankinta on tulossa.

Tilapalvelut on ottanut myös rakennushankkeiden urakkaohjelmiin mukaan velvoitteen pääurakoitsijalle seurata urakan vaikutusta paikallisena työnantajana. Tilapalveluiden apuna on Kinnon hankinta-asiamies. Hänen kanssaan yhteistyössä on saatu urakoitsijoille tietoa paikallisesta tarjonnasta aliurakointiin sekä tavarahankintoihin liittyen. ”Vaikka sopimuskumppanina olisi ulkopaikkakuntalainen, löytyy heidän aliurakoitsijakseen tai tavarantoimittajaksi helpommin paikallista osaamista”, Katja Ahola korostaa.

Lisätiedot:
Marja-Liisa Jyrkilä, hankintapäällikkö, puh. 020 615 7166
Katja Ahola, toimitilajohtaja puh. 020 615 9013
etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Kouvolan verkkosivut
Kinnon hankinta-asiamiespalvelu

Sivun alkuun