Kategoria: Hyvinvointi

Sinäkin saatat tehdä ehkäisevää päihdetyötä

Päihdehaittojen ehkäiseminen ja hyvinvoinnin edistäminen eivät ole vain työtä. Ne ovat välittämistä ja huolehtimista, mitä voi tehdä kuka tahansa ja missä tahansa. Ehkäisevän työn voi ajatella olevan tukea ja apua ajoissa, olipa tuen antajana sitten ammattilainen tai läheinen, tuttava tai naapuri. Joskus tarvitaan kuuntelijaa, joskus apua arkiseen tilanteeseen tai yksinäisyyden vähentämiseen. Aito kontakti syntyy läsnäolosta ja kyvystä kohdata ihminen sellaisenaan. Ehkäisevä työ on ennen kaikkea perusasioista huolehtimista ja myös mahdollisten haittojen vähentämistä.

Ansaitsemme Kouvolan, jossa mahdollisimman moni voi hyvin

Päihde-ja peliongelmien vaikutukset yhteiskunnassa ovat valtavia ja ne koskettavat kaikkia ikään tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Ehkäisevän päihdetyön visiona Kouvolassa on, etteivät päihteet ole laajamittainen ongelma. Tiedämme, että ajoissa toimiminen tuo säästöjä. Kunnan jokaisen päätöksentekijän ja virkamiehen ehkäisevän päihdetyön edistämispäätöksellä on iso vaikutus.

Yhteinen Kouvola, miten voin olla siinä mukana?

Tänä vuonna tehdään yhdessä osana laajempaa hyvinvointikertomusta Kouvolan osallisuussuunnitelma, jossa kerrotaan osallisuuden painopisteistä ja kehittämisestä neljän vuoden aikana. Suunnitelmassa tuodaan esille myös Kouvolan kaupungin osallistumismahdollisuuksia. Aluetoimikunnissa on suunnitteilla monia hankkeita. Tapahtumat odottavat koronatilanteen helpottumista. Tänä vuonna aloittaa uusi valtuusto ja uudet aluetoimikunnat, joihin haetaan jäseniä elokuussa.

Arjen sankareita

Kukaan meistä ei varmasti olisi uskonut joutuvansa tällaiseen tilanteeseen elämänsä aikana.
Lähes kaiken liikenteen pysähtyminen globaalissa ja kiihkeärytmisessä maailmassamme, eristäytyminen kotiin, työskentely kotona tai työn loppuminen, ehkä sairastuminenkin…mitä nyt tapahtuu? Miten tässä tilanteessa pärjätään? Kaikki kävi niin nopeasti, että yleinen hämmennys on vielä suuri.

Paljon pelissä

Ruletti, blackjack, bingo, lotto, pokeri, raaputusarvat ja vedonlyönti. Suomalaiset pelaavat paljon. Meistä 80 prosenttia on pelannut jotain rahapeliä edellisen vuoden aikana. Netissä tapahtuva pelaaminen on kasvattanut suosiotaan perinteisempien pelien rinnalla, mutta eniten pelataan lottoa sekä raha-automaatteja. Toisille pelaaminen on mukavaa ajanvietettä, toisia se ei kiinnosta lainkaan ja toisille se on toimintaa, joka on vaikeasti hallittavissa tai lopetettavissa.

Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi joulu

Jokaisella meillä on lapsuuden jouluista muistomme, jotka kestävät koko elämän ajan. Lapset tarvitsevat turvallista yhdessäoloa – myös jouluna. Toivomme lasten muistavan kutkuttavan ihanan tunteen, joka joulunodotukseen ja varsinaiseen juhlan viettoon liittyy. Tämä onnistuu vain tarjoamalla lapsille turvalliset ja lämminhenkiset lapsuuden joulut.

Kirjahyllyterapiaa ja metsäilyä

Hyvinvointi on jokaiselle omanlaistaan. Toiset saavat voimaa ihmisistä ympärillään, jotkut lähtevät luontoon tai tarttuvat kiinnostavaan kirjaan. Toki myös käsillä tekeminen, musiikki ja vaikkapa liikunta tuovat mielihyvää. On hyvä kuunnella itseään. Kaikkien yhteisessä Porukkatalossa keräsimme ihmisten kokemuksia hyvinvoinnin saavuttamisesta ja ylläpitämisestä. Alun perin Porukkatalokin on perustettu vuonna 2017 yhdistysten toimitaloksi lisäämään ja vahvistamaan yhteistyötä ja hyvinvointia.

Kun ilmastonmuutos ahdistaa

Ilmastonmuutos on tunteita herättävä ilmiö, joka pahimmillaan aiheuttaa ahdistusta, epätoivoa, pelkotiloja ja jopa masennusta. Vain pieni osa suomalaisista on toistaiseksi kokenut asiasta elämää haittaavaa ahdistusta, mutta merkillepantavaa on, että etenkin alle 30-vuotiailla se on yleisempää (Sitra: Kestävät elämäntavat auttavat ilmastoahdistukseen).

Hyvinvointi ja mielekäs elämä

Hyvinvointi on monen näennäisesti selkeältä tuntuvan käsitteen tapaan hankala määriteltävä. Jollekin hyvinvointi on terveyttä, toiselle kulttuuria, kolmannelle taloudellista turvallisuutta ja neljännelle jotain muuta. Ihmisen elinpäivässä on karkeasti jaotellen suunnilleen 3 samanmittaista jaksoa: unta, työntekoa ja vapaa-aikaa kutakin arviolta 8 tuntia. Jokaisessa päivän jaksossa hyvinvoinnin pitäisi olla kohtuullisella tasolla. Vaikka töissä menisi kuinka hyvin ja vapaa-aikana olisi mukavaa, jos unen saaminen ei onnistu, hyvinvoinnin kokonaisuus ei toimi. Eli hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää useita ulottuvuuksia.

Ehkäisevä työ kuuluu kaikille

Työni Kouvolan kaupungilla pitää sisällään muun muassa mielenterveyden edistämistyötä, sekä päihde-, pelihaittojen ja tapaturmien ehkäisemistyötä. Työn tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja sekä edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Kesä kaikilla, luonto lähellä

Luonto edistää ihmisen hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Luonnossa stressi helpottaa, mieliala kohenee ja samalla tulee liikuttua. Tätä ilmaista hyvinvoinnin lähdettä kannattaa jokaisen hyödyntää. Kouvolassa luonto on lähellä. Vaihtoehtoja löytyy kaupunkien viheralueista kansallispuistoon ja paljon siltä väliltä!

”Tuhannen kilometrin matka”

Alkuvuosi 2019 on tuonut meille Kouvolaan -kuten koko Suomeenkin- monenlaisia hyvinvoinnin haasteita. Huolimatta toimintaympäristöämme riepottelevista monenlaisista myrskyistä ja muutoksista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuu säilyy kunnilla. Haluamme hyvinvoinnin monialaisen työryhmän taholta tuoda tässä blogissa esille Kouvolassa tehtävää hyvinvointityötä sekä siihen liittyviä ajankohtaisia aiheita. Hyvinvoinnin työryhmän jäsenet julkaisevat kirjoituksia kukin vuorollaan. Hyvinvointikoordinaattorina sain aloitusvuoron.

Sivun alkuun