Blogikirjoitukset

30.9.2019 Pohdintaa. Maakunta.

Viime viikkoina on keskusteltu niin julkisuudessa kuin suljettujen ovien takana maakuntarajoista Kaakkois-Suomessa. Oman käsitykseni mukaan asian nosti ensimmäisenä esille Puumalan kunnanjohtaja. Tämän jälkeen, ja varsin nopeasti, Etelä-Karjalan maakuntaliiton johtaja tarttui aiheeseen. Toimittajat ovat kyselleet niin virkamiesten kuin poliittisten päättäjien näkemyksiä. Näkökulmia on noussut niin Kymenlaaksosta, Etelä-Savosta kuin Etelä-Karjalastakin.

22.9.2019 Palveluverkkovalmistelu. Avustukset. Puheluita.

Kirjoitan muutaman päivän viiveellä ja palaan nyt perjantaihin. Minulla oli perjantaina hyvin harvinainen päivä siinä mielessä, että olin putsannut kalenterini kokonaan, jotta pystyin keskittymään palveluverkkojen läpikäymiselle ja talouden tunnuslukujen perkaamiseen.

Hyvinvointi ja mielekäs elämä

Hyvinvointi on monen näennäisesti selkeältä tuntuvan käsitteen tapaan hankala määriteltävä. Jollekin hyvinvointi on terveyttä, toiselle kulttuuria, kolmannelle taloudellista turvallisuutta ja neljännelle jotain muuta. Ihmisen elinpäivässä on karkeasti jaotellen suunnilleen 3 samanmittaista jaksoa: unta, työntekoa ja vapaa-aikaa kutakin arviolta 8 tuntia. Jokaisessa päivän jaksossa hyvinvoinnin pitäisi olla kohtuullisella tasolla. Vaikka töissä menisi kuinka hyvin ja vapaa-aikana olisi mukavaa, jos unen saaminen ei onnistu, hyvinvoinnin kokonaisuus ei toimi. Eli hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää useita ulottuvuuksia.

18.9.2019 Investoinnit. Voimaannuttava puhelu.

Olemme valmistelleet pohjia ensi vuoden investointien osalta niin toimialoilla kuin konsernihallinnossa. Tänään keskustelimme vielä keskeneräisestä investointisuunnitelmasta kaupunginhallituksen iltakoulussa. Keskustelu oli…

16.–17.9. Normimaanantai. Palveluverkkovalmistelu. Yt-neuvottelut. Kymenlaakson vammaisneuvostojen tapaaminen.

Taas mennyt kaksi päivää. Eilinen, maanantai, oli melko tavanomainen. Viisi tuntia kokouksia. Puheenjohtajiston listapalaveri jäi väliin maakuntakokousten takia. Kokoustunteja olisi siis ollut vielä muutama lisää, jos olisimme aloittaneet aamun listapalaverilla. Kun päivän työtunneista vähintään puolet täyttyy kokouksista, on tärkeää, että ne vedetään tiiviisti, asiassa pysyen.

13.–15.9.2019 Turvallisuuskonferenssi. Turvallisuusareena. Kylähullun kekkerit.

Kouvolan kaupungin ensimmäinen turvallisuuskonferenssi oli menestys, mikäli tulee uskominen perjantain kutsuvieraiden kiitoksiin tilaisuudesta. Paikalla oli erittäin arvovaltainen puhuja- ja osallistujajoukko, Suomen ja Ruotsin puolustusministereistä Suomen puolustusvoimain komentajaan asti. Tämä oli Kouvolan kaupungin omalta henkilöstöltä kova työnnäyte yhdessä asiaa järjestelleen asiantuntija-vaikuttajakonsulttitoimiston kanssa.

12.9.2019 Kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmä, TEM. Kaupunginjohtajanaisverkoston tapaaminen, Paasitorni. Kunta- ja kaupunkipäättäjien tapaaminen (KOK), eduskunta.

Tänään käynnistettiin ministeri Kulmunin johdolla kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmän toiminta Säätytalolla, Helsingissä. Tavoitteenamme on saada kansallinen kaupunkistrategia. Työmme tällä hallituskaudella keskittyy kolmeen isoon kokonaisuuteen 1) Kaupunkistrategia 2) Työllisyyskysymykset 3) Sopimuksellisuus. Kouvolan kaupungilla on se hieno vahvuus tässä työssä, että meidän kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja on ministeri Kulmunin erityisavustaja. Se antaa meille paljon enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa.

11.9.2019 Palveluverkko. Valtuustoseminaari. Veroprosentti. Itärata

Tänään meillä oli lähes koko päivän pituinen valtuustoseminaari. Paikalla oli ilahduttavan paljon valtuutettuja. Seminaarin alussa asiantuntijakonsulttimme, HTT Eero Laesterä kävi läpi Kouvolan talouden tunnuslukuja ja niiden ennusteita sekä palveluverkkoamme, lähinnä sen hinnoittelun näkökulmasta. Seminaari oli tärkeä sekä päättäjille että meille virkamiehille. Olemme taas askeleen lähempänä yhteistä ymmärrystä muutoksen tarpeesta.

9.9.2019 Palveluverkko.

”Nykyinen liikunnan palveluverkko: Ampumaradat 4, Beacvolley-kentät 2, frisbeegolf 6, hiekkakentät 26, hyppyrimäet 2, jäähallit 4, kamppailutilat 6, koulujen liikuntasalit 29, kuntoportaat 2, kuntosalit 16, ladut ja kuntoradat 180 km, lähiliikuntapaikat 24, laskettelurinteet ja alamäkipyöräily 3, liikuntahallit- ja salit 14, moottoriurheiluradat 3, nurmi- ja tekonurmikentät 22, osaomisteiset urheilupaikat 5, pyörätiet 375 km, ratsastus 1, skeittipaikat 5, tennis 9, tykkilumiladut 2, uimahallit 6, uimarannat ja talviuintipaikat 22, ulkojäät 59, urheilukentät 11.”

Sivun alkuun