Tältä sivulta löydät elintarvikevalvonnan lomakkeet sekä ohjeet toiminnan rekisteröinti-sekä muutosilmoitusten tekoon.

Toiminnan rekisteröinti

Alkutuotannon ja elintarvikealan toimijan sekä kontaktimateriaalialan toimijan tulee tehdä elintarvikelain (297/2021) 8 §, 10 §, 13 §:n mukainen toiminnan rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta ja toiminnan olennaisesta muuttamisesta 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan muuttamista. Myös keskeyttämisestä ja toiminnan lopettamisesta on tehtävä viipymättä ilmoitus. Uusi ilmoitus tulee tehdä myös aina, kun y-tunnus tai toimipaikan osoite muuttuu.

Ilmoitusten käsittelyistä, tarkastuksista ja päätöksistä peritään ympäristöterveydenhuollon taksan mukainen maksu. Elintarvikelain mukaisilta ilmoitusvelvollisilta toimijoilta peritään vuosittain myös lakisääteinen valvonnan perusmaksu 150 €.

Elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus ilpassa

Tee rekisteröinti-ilmoitukset ensisijaisesti valtakunnallisessa ilmoitusjärjestelmässä osoitteessa ilppa.fi, tämä ei ole kuitenkaan vielä kaikilla toiminnoilla käytössä. Ilpassa ei voi tällä hetkellä ilmoittaa hyväksyntää vaativaa elintarvikealan toimintaa (laitostoimintaa) eikä elintarvikkeiden alkutuotannon toimintaa. Tarvitset voimassa olevan Y-tunnuksen sekä sinulla tulee olla nimenkirjoitusoikeus tai valtakirja allekirjoittaa sopimuksia yrityksen puolesta. Katso alempaa mitä liitteitä ilmoituksessa tulee olla mukana.

Mikäli ilmoituksen tekeminen sähköisen palvelun kautta ei onnistu, ole yhteydessä kuntasi elintarvikevalvontaan.

Rekisteröity elintarviketoiminta

Elintarviketoiminnan aloittaminen tai toiminnan muutos on rekisteröitävä viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista tai toiminnan muutosta. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.

Elintarviketoiminnan rekisteröinti koskee mm. seuraavia toimintoja:

  • elintarvikemyymälöitä ja kioskeja
  • kahviloita ja ravintoloita
  • leipomoita
  • eineskeittiöitä 
  • varastoja
  • säännöllistä ulkomyyntiä, mm. torimyyntiä ja liikkuvia elintarvikehuoneistoja
  • elintarvikkeiden välitystä, maahantuontia, valmistuttamista, ym. toimintaa
  • ravintolisien myyntiä, välitystä, maahantuontia ym.
  • virtuaalihuoneistoja
  • elintarvikkeiden kuljetusta

Liitteiksi tulee liittää pohjapiirros ja omavalvontajärjestelmä.

  • Elintarvikehuoneiston pohjapiirroksesta tulee käydä ilmi tilat ja niiden käyttötarkoitus, sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu.
  • Omavalvontajärjestelmällä toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset. Sisällön yksityiskohtaisuus riippuu aina toiminnan laajuudesta ja luonteesta.
IlmoitusLiitteet
Elintarvikehuoneisto
Elintarvikelain 10 § mukainen ilmoitus
ilppa.fi
Elintarvikehuoneiston pohjapiirros
Kuvaus omavalvonnasta

Alkutuotanto

Alkutuotannon aloittamisesta tai toiminnan muutoksesta on ilmoitettava viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista tai toiminnan muutosta. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.

Täytä aina sekä alkutuotannon ilmoituslomake, että toimintaasi koskevat liitteet.

Alkutuotantoa, josta tulee tehdä ilmoitus elintarvikevalvontaan:

  • maidontuotanto
  • munantuotanto
  • hyönteisten ja lihakarjan kasvatus
  • kalastus ja kalanviljely
  • kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
  • hunajantuotanto
IlmoitusLiitteet
Alkutuotanto
Elintarvikelain 8 §:n mukainen ilmoitus

Alkutuotannon ilmoituslomake (pdf, 153 kt)
Liite 1. Lihantuotanto (pdf, 158 kt)

Liite 2. Maidontuotanto (pdf, 121 kt)

Liite 3. Peltoviljely (pdf, 133 kt)


Liite 4. Puutarhaviljely, avomaatuotanto (pdf, 161 kt)

Liite 5. Puutarhaviljely, kasvihuonetuotanto (pdf, 146 kt)

Liite 6. Kalastus (pdf, 107 kt)

Liite 7. Vesiviljely (pdf, 123 kt)

Liite 8. Hunajatuotanto (pdf, 112 kt)

Liite 9. Munantuotanto
/siitosmunantuotanto (pdf, 122 kt)


Liite 10. Sienimö (pdf, 115 kt)

Liite 11. Itujen tuotanto (pdf, 113 kt)

Liitteet eivät ole täysin saavutettavia.

Hyönteistuotanto

Hyönteistuotantoa koskeva ilmoitus elintarvikehuoneistotoiminnasta ja alkutuotantopaikasta (lihantuotanto) on toimitettava 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista kuntaan, missä toimintaa harjoitetaan.

  • Jos tuottajalla jo on jonkin tuotantosuunnan alkutuotantoa, tuottajan tulee tehdä alkutuotantopaikkailmoitukseensa lisäys, jossa tuottaja kertoo aloittavansa hyönteisten tuotannon elintarvikkeeksi.
  • Lisäksi tulee tiedustella muilta viranomaisilta (mm. rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu) mahdollisista lupa- ja/tai ilmoitusasioista.
IlmoitusLiitteet
Hyönteisten ja lihakarjan kasvatus

Alkutuotanto
Elintarvikelain 8 §:n mukainen ilmoitus

Alkutuotannon ilmoituslomake (pdf, 153 kt)
Liite 1. Lihantuotanto (pdf, 158 kt)

Toimijan on rekisteröidyttävä lisäksi Ruokavirastoon rehualan alkutuotannon toimijaksi.

Elintarvikekontaktimateriaalitoiminta

Kontaktimateriaalitoiminnan aloittamisesta tai toiminnan muutoksesta on ilmoitettava viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista tai toiminnan muutosta. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.

  • Kontaktimateriaalitoiminta on toimintaa jossa markkinoille tuodaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia tarvikkeita.

Jos toimijalla on toimintaa useilla paikkakunnilla, lähetetään ilmoitus kunkin sijaintikunnan viranomaiselle erikseen.

IlmoitusLiitteet
Elintarvikekontaktimateriaalitoiminta

Elintarvikelain 13 § mukainen ilmoitus
ilppa.fi
Elintarvikehuoneiston pohjapiirros
Kuvaus omavalvonnasta

Liikkuva elintarvikehuoneisto

Liikkuvalla elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan siirrettävää tai väliaikaista tilaa, josta myydään tai tarjoillaan elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi myyntiautot, telttakatokset ja kojut.

Liikkuva elintarvikehuoneistotoiminta tulee rekisteröidä toimijan kotikunnan elintarvikevalvontaan 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Tee rekisteröinti-ilmoitus ensisijaisesti valtakunnallisessa ilmoitusjärjestelmässä osoitteessa ilppa.fi. Kun ilmoitus on tehty, elintarviketoimija voi harjoittaa toimintaansa myös muiden kuntien alueella.

Rekisteröinnin jälkeen liikkuvan elintarvikehuoneiston elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta toreilla, messuilla ja suurissa yleisötapahtumissa tulee tehdä tiedote valvontaviranomaiselle viimeistään neljä (4) arkipäivää ennen myyntitapahtumaa. Tiedote tehdään kaikille niiden kuntien valvontaviranomaisille (pois lukien kotikunta), joiden alueella toimintaa harjoitetaan.

Yksityishenkilöiden ja järjestöjen ei tarvitse kertoa  vähäriskisestä elintarvikemyyntitoiminnasta esimerkiksi koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuuksissa tai urheiluseurojen tapahtumissa.
Tällaisissa tilaisuuksissa tulee kuitenkin noudattaa hyvää hygieniaa ja huolehtia elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista.

Ilmoitus/tiedoteMilloin
Liikkuva elintarvikehuoneisto
Elintarvikelain 10 § mukainen ilmoitus
ilppa.fi
Viimeistään 4 viikkoa ennen ilmoitetun toiminnan aloittamista.
Tiedote elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta toreilla, messuilla ja suurissa yleisötapahtumissa.

Liikkuvan elintarvikehuoneiston tiedote (pdf, 167 kt) (aikaisemmin nimellä ilmoitus tilapäisestä myynnistä tai tarjoilusta)
Viimeistään 4 vrk ennen myyntitapahtumaa.

Tapahtumat

Oletko järjestämässä tapahtumaa? Tutustu Kouvolan kaupungin tapahtuman järjestäjän -ohjeisiin.

Virtuaalihuoneistot sekä hyväksytyt elintarvikehuoneistot

Virtuaalihuoneistolla tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, jossa ei fyysisesti käsitellä elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi agentuuriliikkeet, jotka harjoittavat elintarvikkeiden vienti- ja tuontikauppaa sekä sellaiset toimijat, jotka vastaanottavat, välittävät tai luovuttavat elintarvikkeita esimerkiksi puhelimen tai internetin välityksellä tehtyjen tilausten perusteella ilman, että elintarvikkeet varsinaisesti ovat koskaan toimijan itsensä hallussa.

Hyväksytyllä elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan ennen vähittäismyyntiä eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevää elintarvikehuoneistoa.

Ilmoitus/HakemusMilloin
Virtuaalihuoneisto

Elintarvikelain 10 §:n mukainen ilmoitus
ilppa.fi
 
4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista.
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus
saatavilla sähköpostilla terveysvalvonta(at)kouvola.fi
tai puhelimitse terveysvalvonnasta
60 vrk ennen toiminnan aloittamista.

Päivitetty 25.3.2025

Sivun alkuun