Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen ja paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia. Hoida lintujen talviruokinta asianmukaisesti.

Ruokinnassa on suositeltavaa käyttää ruokinta-automaatteja

Lintujen talviruokinta on hoidettava asianmukaisesti. Linnuille ei koskaan saa laittaa ruokaa tarjolle suoraan maahan. Maaruokinnan huonot puolet ovat, että linnut istuvat ruoan päällä ja pääsevät ulostamaan sen joukkoon. Ulosteen mukana taudit, kuten salmonella, voivat levitä pikkulintujen keskuudessa. Lintujen maaruokinta voi houkutella alueelle myös rottia.

Talviruokinta on hyvä hoitaa ruokinta-automaatilla, jonka säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin ruoan kulutuksen mukaan. Linnut istuvat kourun reunalla, jonka päällä oleva lippa räystäineen estää ruokaa kastumasta.

Talipallot ja rasvasiemenseostangot myydään usein tiukalla muoviverkolla varustetuissa pakkauksissa. Verkot pitää poistaa ennen tarjolle asettamista, sillä linnut voivat tarttua niihin kiinni ja menehtyä. Pallot ja tangot laitetaan tarjolle muovitettuihin metalliverkkohäkkeihin. Alkuperäiset muoviverkot kuuluvat roskakoriin.

Pikkulinnuille sopivaa ruokaa

Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät, kaura ja tali. Rypsiä, hirssiä ja pellavaakin voi kokeilla. Älä ruoki lintuja kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät yleensä syö ruista, riisiä tai ohraa. Leivän tai leivänmurujen tarjoaminen ei ole myöskään suositeltavaa, koska leipä vain täyttää vatsat, mutta ei ole linnuille kovin ravitsevaa.

Ruoka ei saa olla pilaantunutta eikä liian suolaista. Vettynyt ruoka on huonoa ravintoa linnuille.

Ruokintapaikan ylläpito vaatii puhtaanapitotyötä

Ruokintapaikan alle kerääntyvä siemen- ja kuorimassa tulee siivota säännöllisesti pois jäteastiaan. Ruokintapaikan ylläpito aiheuttaa jonkin verran puhtaanapitotyötä. Se on kuitenkin erittäin tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle.

Päivitetty 8.11.2024

Sivun alkuun