Rotta
Rotta on kaupunkiluonnon asukas ja yksittäisten rottahavaintojen tekeminen on yleistä. Kaupunki tarjoaa rotille hyviä pesäpaikkoja ja ravinnonlähteitä. Rottien torjunta on kokonaisuudessaan helppoa kun se tehdään huolellisesti alusta alkaen. Toisinaan voi syntyä ongelma, jonka hoitamiseen kiinteistön omistajan on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjujaan.
Suomalainen rotta
Suomessa esiintyvän rotan selkäpuoli on tumma tai tummanruskea, vatsapuoli vaaleasta harmaaseen. Rotta on pituudeltaan noin 11 – 29 cm. Rotta voi tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Rotta kuuluu kaupungin luontoon ja yksittäisten rottahavaintojen tekeminen onkin yleistä. Rotat liikkuvat yleensä ravinnon perässä, mutta myös rakennus- ja räjäytystöiden seurauksena saattaa rottia olla liikkeellä tavanomaista enemmän.
Ahkera pesänrakentaja
Kosteutta suosiva rotta elää ja pesii mielellään rakennusten alla, kellareissa ja maakuopissa. Pysyvän pesäverkoston se kaivaa tavallisesti maahan 20-40 cm:n syvyyteen mahdollisimman lähelle ruoka- ja juomapaikkoja. Rotan pesäverkostoon kuuluu joukko mutkittelevia ja risteileviä käytäviä, erilaisia asuinosastoja, ruokavarastoja ja ainakin kolme ulostuloaukkoa.
Miten saan rotat pysymään loitolla?
Estä rotan ravinnon saannin pitämällä ruokajätteen kannellisessa jäteastiassa tai kompostorissa. Ruokajätettä ei saa laittaa maahan eikä puutarhakompostoriin rottia houkuttelemaan. Lintujen ruokinta voi houkutella myös rottia. Ruoki taajamissa lintuja vain pienimuotoisesti ja käytä ruokinnassa ruokinta-automaatteja. Siivoa ruokintapaikan alle kerääntyvä siemen- ja kuorimassa säännöllisesti pois jäteastiaan.
Rottaongelman poistaminen
Kiinteistön omistaja on itse velvollinen poistamaan omalla tontilla havaitun rottaongelman. Kuluttajille ei ole saatavilla myrkkyjä rottien torjuntaan. Rottia voi torjua itse loukuttamalla, mutta suurempien rottamäärien torjuntaan tarvitaan kuitenkin usein järeämpiä keinoja. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen. Mikäli asuinalueella esiintyy huomattava määrä rottia, terveysvalvonta tiedottaa alueen asukkaita ja antaa tarvittaessa ohjeistusta rottien torjunnasta. Tarvittaessa kiinteistön omistajaa määrätään ryhtymään torjuntatoimiin ongelman poistamiseksi.
Päivitetty 3.4.2024