Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -hankekokonaisuudessa toteutetusta Kouvolan kaupungin "Kestävän kehityksen toimintamalli osaksi asukkaiden arkea" -hankkeesta kerrotaan tällä sivulla.

Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -hankekokonaisuus

Kouvolan kaupungin hankkeen 1.1.2022–31.03.2023 teemana on Luonnon monimuotoisuus. Hanke on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.

Perustietoa hankkeesta.

Luonnon monimuotoisuushankkeet

Vuonna 2022 osallistuva budjetointikokeilu toteutettiin kaikille avoimella Kohenna Kouvolaa -hankeideakyselyllä. Saimme 161 ideaa, jotka jaettiin luonnon monimuotoisuushankkeisiin ja aluetoimikuntien yleisiin hankkeisiin. Kiitos kyselyyn osallistuneille!

Luonnon monimuotoisuushankeideoita tuli 21. Ideat lajiteltiin teemoittain: niityt, lavaviljely ja muu viljely, niitot, linnunpöntöt ja hyönteishotellit. Kaupungin puistojen, viheralueiden ja viljelypalstojen hoitoideat ohjautuivat kaupungin vihertiimille. Aluetoimikuntien toteuttamiksi hankkeiksi saaduista hankeideoista valikoitui paikallisten luonnonkasvien siementen keruu ja hyödyntäminen, niityt, lavaviljelyt joissakin palvelutaloissa ja päiväkodeissa sekä hyönteishotellit.

Lisätietoa: Kohenna Kouvolaa -osallistuvan budjetoinnin kyselyn tiedote

Valokuvauskilpailu Vaihtoehtona Valkeala

Valkealan aluetoimikunta julistaa valokuvauskilpailun valkealalaisille 1.10.2022–30.6.2023. Valokuva-aiheena valkealalainen ympäristö, jossa korostuu kestävä kehitys, luonnon moninaisuus sekä viihtyisä asuinympäristö.

Lisätietoa valokuvauskilpailusta

Valokuvauskilpailun tietosuojaseloste

Järjestettyjä tilaisuuksia ja hankkeita

Kolmen uuden luonnonkukkaniityn perustaminen

Kouvolaan perustettiin kolme uutta luonnonkukkaniittyä, joille kylvettävät siemenet on kerätty tänä kesänä ja syksynä kaupungin alueelta. Niityt perustettiin ST1:n tontille, Katajaharjuun ja Kouvolankylälle. Kylvötalkoot ovat yksi Kestävä kaupunki -hankkeen toimenpiteistä. Hankkeen kasviasiantuntija Anni Kiviniemi kertoi tilaisuudessa luonnonkasvien siementen keruusta ja niittyjen perustamisesta. Niittyjä oli perustamassa Edukon opiskelijat, vapaaehtoiset ja Kouvolan kaupunki.

Lisätietoa: Kouvolaan perustetaan kolme uutta luonnonkukkaniittyä, tule mukaan talkoisiin -tiedote

Uutinen Katajaharjun Pihkatien kenttä niityksi
Ylen uutinen Pihkatien niitystä.

Ylen uutinen: Vanhalla urheilukentällä Kouvolassa kasvaa lähivuosina niitty

Luonnonkasvien siementen keruu -luento 13.6. ja maastopäivät 14.–15.6.2022, jatkoa elo-syyskuussa

Ympäristöministeriön ja Kouvolan kaupungin rahoittamassa Kestävän kehityksen toimintamalli osaksi asukkaiden arkea -hankkeessa järjestettiin kaikille avoin Luonnonkasvien siementen keruu -luento 13.6. ja tutustuttiin kasveihin maastossa 14.–15.6.2022. Jatkoa on tulossa elo-syyskuussa.

13.6. klo 13–16 järjestettiin kaikille avoin luento luonnonkasvien siementen keruusta Edukon tiloissa, Utinkatu 85:n auditoriossa. Luennoitsija Jere Nieminen, Villi Vyöhyke ry. Mukana Edukon luonnonvaratuottajaopiskelijoita, aluetoimikuntien jäseniä, hankkeen projekti- ja ohjausryhmäläisiä.

14.6. ja 15.6. käytiin tutustumassa kasveihin maastossa. Mukana Jere Nieminen Villi Vyöhyke ry:stä ja kasviasiantuntija Anni Kiviniemi. Siementen keruu liittyy esim. niittyihin ja paahdeympäristöihin. Edukon luonnonvaratuottajat myös osallistuvat.

Elo-syyskuussa Villi Vyöhykkeen väki ja asiantuntija Anni Kiviniemi olivat paikalla opastamassa siementen keruuta.

Luonnonkasvien siementen keruu -esitys (pdf, 99 Mt)

  • Infotaulut niittyjen yhteyteen
  • Hyönteishotelleja, linnun- ja lepakonpönttöjä niittyjen yhteyteen
  • Lavaviljelylaatikoita Kouvolan kaupungin keskusta-alueen ”Kaupunginpuutarha”-nimiseen puistoon
  • Ratamo-terveysmetsään kaadetuista puista penkkejä, hyönteisaita, hyönteishotelli ym. Hankkeessa mukana Kaakkois-Suomen ammattiopisto Edukon ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opiskelijat. Yhteistyötä Ratamo-terveysmetsähankkeen kanssa.
  • Maahanmuuttajille ruokojen käytön opastusta ja ruokotuotteiden tekoa Ruovikosta lentoon -hankkeen kanssa yhteistyössä, mukana Kuusankoski-Jaala aluetoimikunta ja Kouvolan kaupunki
  • Aluetoimikuntien Luonnon monimuotoisuus -viikko (vko 8).
  • Juha Kauppisen luento koululaisille 8.2.2023
  • Luonnon monimuotoisuustyöpajassa 3.5.2022 käytiin Kohenna Kouvolaa -kyselyn Luonnon monimuotoisuushankeideoita läpi. Kaupungin vihertiimi merkitsi ideoista kaupungille ja mahdollisesti aluetoimikunnille kuuluvat. Työpajassa valittiin toteutettavat hankkeet.
  • Luonnon monimuotoisuustyöpaja 12.4.2022. Tämän sivun alalaidassa esitykset.
  • Luonnon monimuotoisuus -työpaja 10.2.2022. Biologi, toimittaja Juha Kauppinen kertoi luonnon monimuotoisuudesta. Osallistujia oli 39.
  • Kuusankoski-Jaala aluetoimikunta on toteuttanut kesän 2022 aikana lavaviljelyjä palvelutalojen, asumisyksiköiden ja vuoropäiväkotien kanssa. Samalla on asiantuntija neuvonut ja antanut tietoa lavaviljelystä ja sen ylläpidosta. Tietoa lavaviljelyhankkeesta.(pdf, 2 Mt)
  • Mehiläispesiä vietiin Myllykoskelle ja niitä pääsi seuraamaan livestreamin kautta.
  • Elimäen aluetoimikunta on perustanut Korialle niityn, jonka yhteydessä on saatu tietoa niityn perustamisesta ja hoidosta.
  • Luonnonvaraopiskelija on hoitanut Jaalassa haittalajikkeiden poistoa.
  • Valkealan aluetoimikunta istutti koululaisten kanssa marjapensaita koulujen pihoille sekä päiväkotilaisten kanssa päiväkotien pihoille.
  • Osallistuttiin Kestävän kehityksen viikolle 26.9.-2.10.2022. Tapahtumia oli paljon, mm. Kerkko-verkosto jalkautui Elimäen yhteisötila Puljuun ja Jaalan yhteisötilaan Jaalatalolle. Lisäksi keskusta-alueen yhteisötila Pointissa Korttelikotiyhdistys järjesti tavaranvaihtopäivät ja hävikkiruokajääkaapin avajaiset. Pohjois-Kymen Kasvu ry:n toimesta Korian koulun 2. luokkalaiset oppilaat istuttavat lehtipuita ja/tai pensaita ja saivat istutuksesta oman “kummitaimikon”. Kymenlaakson Steinerkoulu perusti hyötypuutarhan Korialle Purhon tilalle, Urheilupuiston koululla oli tavaranvaihtopäivät ja Kouvolan varhaiskasvatus järjesti Kauppakeskus Veturissa kestävän kehityksen toiminnan esittelyn sekä toimintaa lapsiperheille.

Luonnon monimuotoisuus -työpajan 12.04.2022 esitykset


Luonnon monimuotoisuus -työpajan ohjelma (pdf, 131 kt)
Villi Vyöhyke: Lahopuut rakennetuilla alueilla (pdf, 5 Mt)
Maa- ja kotitalousnaiset: Niityt, hyönteishotellit ja lammikot (pdf, 3 Mt)
Luonnon monimuotoisuus hankeideat (pdf, 791 kt)
Työpajassa kerrottiin käytännönläheisesti niityistä, hyönteishotelleista, pihalammikoista ja lahopuusta rakennetussa ympäristössä sekä siemenistä ja vieraslajikkeista. Lisäksi käytiin läpi asukkailta tulleita luonnon monimuotoisuushankeideoita.

Päivitetty 30.3.2023

Sivun alkuun