Rotta
Rotta on kaupunkiluonnon asukas ja yksittäisten rottahavaintojen tekeminen on yleistä. Kaupunki tarjoaa rotille hyviä pesäpaikkoja ja ravinnonlähteitä. Rottien torjunta on kokonaisuudessaan helppoa kun se tehdään huolellisesti alusta alkaen. Toisinaan voi syntyä ongelma, jonka hoitamiseen kiinteistön omistajan on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjujaan.
Vastaa terveysvalvonnan palvelukyselyyn
Oletko asioinut terveysvalvonnan kanssa? Keräämme asiakkailta palautetta toiminnan kehittämistä varten.
Elintarvikevalvonnan lomakkeet
Tältä sivulta löydät elintarvikevalvonnan lomakkeet sekä ohjeet toiminnan rekisteröinti-sekä muutosilmoitusten tekoon.
Elintarvikkeiden valvonta
Elintarvikevalvontaa tehdään elintarvikkeen kaikissa tuotantoketjun vaiheissa. Valvontaa tekevät kunnan terveystarkastajat.
Elintarvikevalvonnan projektit
Näiltä sivuilta löydät tietoa terveysvalvonnan toteuttamista projekteista ja niistä laadituista yhteenvedoista.
Elintarvikehuoneistot
Elintarvikehuoneisto on rakennus tai muu tila, jossa elintarvikkeita:
käsitellään tai valmistetaan, myydään, tarjoillaan, varastoidaan ja/tai kuljetetaan.
Elintarvikekontaktimateriaalit
Elintarvikekontaktimateriaalilla tarkoitetaan materiaalia tai tarviketta, joka joutuu suoraan kosketukseen elintarvikkeen kanssa tai on tarkoitettu tulemaan kosketukseen elintarvikkeen kanssa.
Alkutuotanto
Alkutuotannolla tarkoitetaan tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta.
Tuhoeläimet
Tuhoeläimet aiheuttavat haittaa sekä levittävät tauteja. Usein niistä pääsee eroon pienillä toimenpiteillä. Terveystarkastajat antavat ohjeita haitan torjumiseksi. Kiinteistön tai alueen omistajan on tehtävä varsinainen torjunta. Ammatilaisia on erittäin suositeltavaa käyttää ja heiltä saa myös hyviä ohjeita. Jos torjuntaa ei jostain syystä haluta tehdä, on terveydensuojeluviranomaisella mahdollisuus antaa tähän myös velvoite.
Asumisterveys ja sisäilma
Asunnon ja muiden sisätilojen, kuten koulujen, päiväkotien tai julkisten kokoontumis- ja majoitushuoneistojen puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, melun ja säteilyn sekä muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittaa.
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat ja muut haitat
Ruokamyrkytys on ravinnon tai juoman kautta saatu sairastuminen. Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita useampia sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.