Lasten Kulttuuriviikot 2025
43. kertaa järjestettävät Lasten Kulttuuriviikot ilahduttavat jälleen 1.-28.2.2025 runsaalla ja monipuolisella tarjonnallaan. Tänä vuonna ohjelmistossa näkyy teemana ystävyys sen monissa muodoissaan.
Kouvolassa painotetaan lasten kulttuuriviikoilla erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavaa kulttuuriohjelmaa. Näin tavoitetaan mahdollisimman laaja joukko lapsia, jotka pääsevät nauttimaan konserteista, taikuri-, sirkus- ja nukketeatteriesityksistä sekä työpajoista.
Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut järjestää kulttuuriviikoilla kolme maksutonta tapahtumaa lapsiperheille.
Kouvolan lisäksi monipuolisia taide-elämyksiä perheiden sekä varhaiskasvatuksen ja alakoulujen arkeen tarjotaan Haminassa, Kotkassa, Loviisassa, Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä. Tutustu Lasten Kulttuuriviikkojen ohjelmaan kunnittain (lastenkulttuuriviikot.fi).
Yleisötapahtumat Kouvolassa
Ilmoittautuminen tapahtumiin suositeltavaa 15.1.2025 alkaen jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi.
Ke 12.2. Koko perheen tapahtuma Kouvolan Ankkapurhan kulttuuripuistossa Anjalassa
- klo 17 Eeva Uusiheimalan lemmikkilampaat mukana
- klo 17.30 Hepokönkään Höppänä ja Höppö tonttujen koko perheen seikkailupolku. Talviseen luontoon tutustumista leikin ja sadun kautta. Kesto 45 min. max 30 henkilöä.
Tapahtuman kokonaiskesto 1,5 h. Vapaa pääsy.
Pe 14.2. Värikylpypajat ”Sinisen sävyssä talven taikaa. Mitähän pieni taiteilija aikaan saakaan?”
Kouvolan pääkirjastossa, Naperonurkkaus. Ohjaajana värikylpyohjaaja Kirsi Tuominen.
- klo 10 ja klo 12 vauvat 4–11 kk
- klo 14 taaperot 12–24 kk
Ryhmäkoko max. 8 lasta ja 8 aikuista. Pajan kesto 45 min. Materiaalit varattuna. Maksuton osallistujille.
La 15.2. klo 10 Minä tykkään nyt – Eppu Nuotion runoihin lastenteatteriesitys Kouvolan pääkirjastossa
Suomen Kiertueteatteri. Vapaa pääsy, max 50 henkilöä (lapset ja aikuiset). Esityksen kokonaiskesto on noin 40 minuuttia.
Lempeä esitys tunteista
Ihanat, rakkaat, tärkeät ja riipivät tunteet! Minä tykkään nyt on viehättävä ja kaunis Eppu Nuotion runoihin perustuva esitys tunteista.
Yhdessä lasten kanssa ideoitujen Nuotion runojen avulla katsojat johdatetaan erilaisten tunteiden äärelle. Milloin ilo alkaa ja missä tykkäys tuntuu? Mitä tehdä surulle, joka saattaa iskeä yllättäen tai miten vihan saa menemään ohi?
Taapero- ja leikki-ikäisille suunnattu tunnelmallinen esitys päättyy yhteiseen leikkihetkeen, jossa myös katsojat pääsevät itse osallistumaan ja tutkimaan tunteita.
Näyttämöllä Johanna Parkkinen
Alkuperäisteos Eppu Nuotio (runot) ja Liisa Kallio (kuvitus)
Dramatisointi ja ohjaus Janne Jämsä
Skenografia Susanna Kasanen
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Tarpeiston suunnittelu ja valmistus Jutta Pantsu
Graafinen suunnittelu ja kuvat Frans Rinne
Yhteistuotanto Suomen Kiertueteatteri ja Turun kaupunginteatteri
Esityksen valmista on tukenut Turun Teatterisäätiö.
Kouvolan kouluihin ja päiväkoteihin tilattava ohjelma
Ilmoittautuminen 15.1.2025 alkaen jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
To 6.2. taikuri Toomas Pitkänen
30 min, interaktiivinen show täynnä taikuutta ja komediaa/ 2 koulua www.taikuritoomas.fi
Ma-ti 10.-11.2. Ilmatar -pajat päiväkodeilla, 5 pajaa
Suositut Ilmatar-pajat vierailevat nyt ”livenä” Lasten Kulttuuriviikoilla 2025 Kouvolan seudun päiväkodeissa.
Toiminnalliset Ilmatar-työpajat vievät lapset karjalaiseen kulttuurikylpyyn
Ilmatar-pajat ovat karjalais-kalevalaisia elementtejä sisältäviä kulttuurityöpajoja. Niissä tanssitaan ja leikitään yhdessä iloisesti värikkääseen karjalaiseen tyyliin.
Ilmatar-työpajoissa lapset tutustuvat suomalaisen kulttuuriperinteen juuriin toiminallisesti ja kiehtovien tarinoiden keinoin. Pajoissa lapset pääsevät värikkäälle matkalle Karjalaan: siellä saa kukkua kuin käki, kurkistaa käpyhillopurkkiin, istua Elämänpuun alla ja seikkailla Kalevalan Ilmattaren kanssa.
- Työpaja ”Käki” (kesto n. 0,5 h). Lisäksi Elämänpuu askartelutehtävä ja värityskuvia.
- Päiväkodeille, ikäryhmä 3-6 v., max 15 hengen ryhmissä.
Pajat (5 kpl) täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja vierailuajat sovitaan erikseen kunkin ryhmän kanssa.
Ti 11.2. Kuninkaallinen nukketeatteri
Kirsi Kunnas Tiitiäisen Aakkoset esitykset (2) päiväkodilla. 2×30 min. Näyttelijä Taina Maria Savimäen soolonäytelmä päiväkoti- ja eskari-ikäisille. Esityksen kesto n. 30 min.
Tiitiäisen aakkoset pohjautuu Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen tuluskukkaro runo- ja lorukokoelmaan. Vuorovaikutteinen näytelmä vie pienet katsojat Tiitiäisen metsään, jossa kohdataan mitä merkillisimpiä metsän asukkeja ja etsitään Tiitiäiseltä kadonneita kirjaimia. Kirsi Kunnaksen hauskojen ja oivaltavien runojen kautta katsojat tutustuvat aakkosiin. Esitys sisältää myös riemukkaita lauluja.
Näyttelijä Taina Maria Savimäki on valmistanut esityksen nuket kierrätysmateriaaleista.
Ohjaus: Antti Kemppainen
Käsikirjoitus: Taina Maria Savimäki ja Antti Kemppainen
Runot ja lorut: Kirsi Kunnas, Tiitiäisen Tuluskukkaro
Lavastus: Hannu Räisä
Tarpeiston valmistus: Jasmin Yrjänne, Taina Maria Savimäki, Hannu Räisä
Musiikin sävellys: Iina Sihvonen
Musiikin tuotanto: Lauri Sihvonen
Muusikot: Iina, Oona, Lauri ja Luukas Sihvonen
Näytelmän oikeuksia valvoo Kirsi Kunnaksen perikunta
www.kuninkaallinennukketeatteri.fi
Ke-to 12.2. ja 13.2. Taikuri Timo Tiikkainen show ja 2 työpajaa /2 koulua
Iloa ja ihmettä. Taikuri Timo Tiikkaisen taikashow on elämysmatka, joka vie kaikki koulun oppilaat taikatemppujen mielenkiintoiseen ja hämmästyttävään maailmaan. Taikapajassa 3-6 -luokkalaisille oppimisen ja onnistumisen iloa, jossa jokainen osallistuja oppii 3 taikatemppua.
To 13.2. Orffit -yhtyeen (Tohtori Orff& Herra Dalcroze) konsertit 3 koulua
35–45 min./konsertti. Saman auringon alla on iloisen lempeä konsertti, jossa soi monipuolinen instrumentaatio ja vauhdikkaat tarinat. Esitys katsottavissa myös Yle Areenassa: Saman auringon alla
Sirkuskoulu Bravuurin koulukiertue
Sirkuskiertue toteutetaan kolmella peruskoululla Lasten kulttuuriviikoilla 6.2. -11.2.2025. Sirkuskiertue esiintyy kullakin valitsemallaan peruskoululla sirkusohjelmanumeroilla (kesto 45 min.) koko koululle sekä järjestää kouluvierailun aikana sirkustyöpajoja (kesto 45 min./työpaja) kaksi kullakin koululla 2–4-luokkalaisille. Osallistujamäärä max. 40 oppilasta / työpaja.
Peikkomummon sananjalat eli loruja, lauluja ja leikkejä 0-4-vuotiaille!
Peikkomummo kiertää Kymenlaaksolaisia päiväkoteja Lasten Kulttuuriviikkojen aikana 1.-28.2.2025. Varauksia voi alkaa tehdä 15.1.25 alkaen. Kalenteri täyttyy nopeusjärjestyksessä. Peikkomummon vierailu kestää noin 30 min. Ikäsuositus 0-4-vuotiaat. Maksuton. Lisätietoa ja varaukset hankekoordinaattori Piia Kleimola, piia.kleimola@kouvola.fi tai puh. 0206159092
Peikkomummo on Pikkuvarpaat sananjalkapolulla hankkeeseen liittyvä lorujen, laulujen ja leikin sanansaattaja. Pikkuvarpaat sananjalkapolulle hankkeessa rakennetaan Kymenlaaksoon varhaisvaiheen lukemista edistävä verkosto ja toimivat rakenteet sekä pilotoidaan erilaisia lukemisen edistämisen menetelmiä, joissa erityishuomio on yhteisöllisissä menetelmissä.
Kun sängyssä lapsia on yksitoista ja hännät on solmittu yhteen, niin myös peikkomummo hän lapsille laulaa, näin kaikista kauneimman laulun:
huu ai-ai-ai-ai puff, huu ai-ai-ai-ai puff, huu ai-ai-ai-ai puff, puff, huu ai-ai-ai-ai puff.
Lasten kulttuuriviikkojen julistenäyttely
Kymenlaakson ja Loviisan koulujen 1. – 6. luokan oppilaat kutsuttiin mukaan Lasten kulttuuriviikkojen vuosittaiseen julistekilpailuun, jonka kilpailuaika oli 12.8.-30.9.2024. Virtuaaliseen julistenäyttelyyn valittiin 20 työtä julistekilpailuun osallistuneista töistä. Alkukarsinnan kilpailutöistä teki Kotkan lastenkulttuurikeskuksen tuottajatiimi yhteistyössä Koppa-verkoston kanssa. Voittaja valittiin yleisöäänestyksen perusteella äänestysajan (14.10.-27.10.) päätyttyä.
Voittajaksi valikoitui Kotkan Pihkoon koulun 4. luokan oppilaiden Kerttu Horton ja Meeri Hostikan työ kahden kissan ystävyydestä, joka muistuttaa tunteiden näyttämisen tärkeydestä arjen pienissä suurissa hetkissä.
Tutustu kilpailutöihin Lasten Kulttuuriviikkojen julistenäyttelyssä
Päivitetty 15.1.2025