Lasten Satuviikot
Satuviikkoa vietetään valtakunnallisesti Sadun kalenteripäivän 18.10 tienoilla. Satuviikko on sadutusmenetelmän innoittamana tarinankerrontaa teatterin, runojen ja tanssin keinoin. Lapsille tarjotaan tarinoiden avulla elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia.
Satuviikkojen keskiössä ovat sadut erilaisissa muodoissa – esitettynä, luettuina, laulettuina tai muilla tavoin kerrottuina. Kouvolassa Satuviikkoja vietetään monipuolisella ohjelmistolla vkoilla 41 ja 42. Hyppää mukaan satujen taikaan! Kulttuuripalvelut/kulttuurikasvatus järjestää maksuttomia tapahtumia lapsiperheille sekä erillistä ohjelmaa päiväkodeille ja peruskoulujen 1.-6-.luokille.
Satuviikot Kouvolassa ajalla 8.10 – 17.10.2024.
Osallistu Lasten kulttuuriviikot 2025 julistekilpailuun!
Lasten Kulttuuriviikoilla 2025 teemana ”Ystävyys”. Ystävyys on voima, joka antaa meille iloa elämään. Aidot kohtaamiset ystävien kanssa, ajan viettäminen, yhteiset leikit ja tekeminen ovat ystävyyttä parhaimmillaan. Ystävä voi olla luokkakaveri, sisko, veli, sukulainen, tuttava, mummi, vaari, vanhemmat, veli, pehmolelu, lemmikki, puu, kauniit kukat, vaikkapa mielikuvitusystävä tai moni muu. Sen voit päättää itse.
Virtuaaliseen julistenäyttelyyn valitaan teokset Lasten Kulttuuriviikojen julistekilpailuun osallistuneista töistä. Alkukarsinnan kilpailutöistä tekee Kotkan lastenkulttuurikeskuksen tuottajatiimi yhteistyössä Koppa-verkoston kanssa.
Kilpailutöistä valitaan 20 työtä loppuäänestykseen, joka järjestetään 14.10.-27.10.2024. Kilpailun järjestää Kymenlaakson ja Loviisan Lasten ja nuorten kulttuuriverkosto KOPPA.
Lisätiedot: www.lastenkulttuuriviikot.fi/julistekilpailu.
Kilpailun kutsu ja ohjeet (pdf 308 kt)
8.10. Naavakuusikon tarinoita -esitys koko perheelle, Elo Lammi
Korian kirjastossa klo 17.30 ja klo 19 pääkirjastolla
Tarina ketun ja suden ystävyydestä – ystävyydestä, johon kuuluu huolenpitoa ja narrausta, välittämistä ja keppostelua sekä rohkaisemista ja oman paikan löytämistä. Naavakuusikon tarinoita, eli ketunhäntä kainalossa on Kari Välimäen kirjoittamien tarinoiden pohjalta näytelmäksi säätänyt Elo Lammi. Musiikin on säveltänyt Mikko Olkinuora.
9.10. ja 16.10. klo 17–19 koko perheen luontorasti Ratamon Terveysmetsän polulla non-stopina
Ohjaajana Anne Ikäheimonen. Materiaalit valmiina osallistujille. Toteutus: terveysmetsään asetetaan 5–10 kpl rasteja, joissa on tietoiskuja. Ohjaajalla kartta johon rastit on merkitty ja josta osallistujat ottavat kuvan puhelimellaan. Karttoja on esillä myös jaettavaksi. Rasteilta luontopolulle osallistujien olisi poimittava sanoja/kirjaimia, jotka palautetaan ohjaajalle luontopolun kiertämisen jälkeen. Luontopolun varrelta huomioidaan myös siellä olevat taideteokset. Luvassa palkintoja osallistuneille.
10.10. klo 10.30 Nukketeatteri ANNOS
”Hölmöläisten hommaa” -esitys
Porukkatalolla, yhteisötilassa, Savonkatu 23, ikäsuositus 3 vuodesta eteenpäin,
kesto 30 min.
Inspiraationlähteenä ovat suomalaisten rakastamat hölmöläissadut sekä vanhojen mykkäelokuvien valloittava maailma. Nukketeatteria ja klovneriaa yhdistävä näytelmä esittää tunnetuimpien hölmöläistarinoiden ideat uudessa muodossa, sanattoman liikeilmaisun avulla. Esitys sopii mainiosti kaiken kielisille katsojille. Tarinasta ei puutu vauhtia, eikä yllätyksistä ole tingitty! Lavaste-erikoisuutena on puista ja tuohesta koottava ”hölmöläistalo”, jonka valmistumista yleisö pääsee seuraamaan
näytelmän aikana.
”HÖLMÖLÄISTEN HOMMAA” on kunnianosoitus leikkisyydelle. Leikissä on hyväksyttyä epäonnistua, kokeilla ja kysyä: ”Mitä jos?” Tätä kautta voi syntyä jotain aivan ennennäkemätöntä, kuten uusi mielikuvituksellinen mökki hölmöläiskylään… Tekijät haluavat kiittää Niilo Helanderin säätiötä, jolta on saatu tukea esityksen toteuttamiseen. Nukketeatteri Annos -verkkosivut
10.10. klo 16–19 ”Aarrelabra” tiedekasvatuspajat non-stopina
Ohjaajana Kirsi Puustinen Kuusankosken kirjastossa.
Valmistetaan pipetoimalla aarrearkullinen aarteita, suunnitellaan magneettisia aarrekätköjä ja kerätään aarteita hauskoilla robottikäsillä. Science and Technology Forum Oy / Tiedekerho.fi.
Osallistujille materiaalit valmiina. Sopii koko perheelle.
11.10. Värikylpypajat teemana ”Satumetsä”pääkirjaston Naperonurkkauksessa
klo 10 ja klo 12 vauvat 4–11 kk ja klo 14 taaperot 12–24 kk
Ryhmien koko max. 8 lasta + 8 aikuista/ryhmä. Ohjaaja Kirsi Tuominen tuo paikalle tarvittavat materiaalit osallistujille. Ohjaaja käyttää ruoka-aineita: soseita, marjoja, sitruunaa ym. Lapset maalaavat isoille paksuille pahveille. Etukäteen ilmoittautuminen suositeltavaa jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
12.10. Tesaurus kulttuuribussi
Reitti/pysäkit Jaala, Valkeala, Aitomäki, Konsertit kesto n. 30 min.
JEE JEE yhtyeen lastenmusiikkikonsertit, esiintyjinä Eeva ja Jouni Sjöblom pysäkeillä
- 11:00 – 11:45 Jaalan koulun piha, Jaalantie 36
- 12:30 – 13:15 Valkealan uimahallin parkkipaikka, Toikkalantie 5
- 13:30 – 14:15 Aitomäen nuorisoseuratalon piha, Aitomäentie 1007
Etukäteen ilmoittautuminen suositeltavaa jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
JEE JEE yhtyeen kantavina voimina ovat Eeva ja Jouni Sjöblom. He säveltävät yhtyeen musiikin. Eeva ja Jouni ovat kokeneita muskariopettajia. Orkesteri on julkaissut kesäkuussa 2023 ensimmäisen levynsä Koira tuli taloon. Levyn laulut kertovat koiran elämästä. Laulut jakautuvat reippaisiin leikkilauluihin, rentoutuslauluihin, tanssilauluihin ja rytmileikkeihin. Lauluista koostuva ohjelmakokonaisuus on osallistava. Laulun ohella Eeva ja Jouni soittavat kitaraa, pianoa ja harmonikkaa. Musiikkihetki on taatusti monipuolinen ja pitää mielenkiinnon yllä viimeiseen nuottiin asti.
17.10. klo 10.30 Tanssiteatteri Raatikon Aarteenetsijä A. -esitys
Porukkatalon yhteisötilassa, Savonkatu 23.
Kesto 30 min, ikäsuositus 3–9-vuotiaat. Aarteenetsijä A. on hukannut kehonsa ja tarvitsee apua sen löytämiseen! Onneksi lapset ovat mestareita auttamaan tässä seikkailussa. Leikkisä ja hauska teatteriesitys johdattaa pienet katsojat mukaan tarinaan, jossa mielikuvituksella on suuri rooli. raatikko@raatikko.fi, Aarteenetsijä A. -verkkosivut
17.10. klo 17 Lastenteatteriesitys Kouvolatalo, Simeliussali
Kaikki hiiret rakastavat juustoa
Esitys on täynnä taikuutta ja maagisia muodonmuutoksia. Tämä hämmästyttävä tarina kertoo kahdesta nuoresta hiirestä, joiden perheet eivät millään tahdo löytää yhteistä säveltä.
Kuulostaako tutulta?
Tarinan valkoinen ja harmaa hiiri ovat kuin ”Romeo ja Julia”, mutta kaikki päättyy onnellisesti.
Tämä on satu hiiristä, jotka rakastavat juustoa, lapsista, jotka eivät kuuntele vanhempiaan, vanhemmista, jotka eivät ymmärrä lapsiaan, sekä salaperäisestä velhokissasta, jolla on oma hiirisalaisuutensa! Esitys perustuu unkarilaisen näytelmäkirjailijan Gyula Urbánin näytelmään. Urbán on myös kirjoittanut sadun ”Sininen koiranpentu”, josta on jo tullut lasten draamakirjallisuuden klassikko. Esitys koko perheelle
Kesto 1 h 30 min (sis. väliajan), ikäsuositus 5 vuodesta eteenpäin.
Rooleissa: Floora – Makovkina Maria, Samu – Anyshchenko Serhii, Lyydia – Hämäläinen Maria, Marton – Anyshchenko Stefaniia, Rooleissa: Floora – Makovkina Maria, Samu – Anyshchenko Serhii,
Lyydia – Hämäläinen Maria, Marton – Anyshchenko Stefaniia, Albert – Anyshchenko Oleksandr,
Viola – Alisa Chaykina, Paavo – Pumalainen Katarina, Kissavelho – Polina Senkina
Tekijät:
Ohjaus – Margarita Oll, Maria Hämäläinen ja Polina Senkina
Suomennos – Maria Hämäläinen
Pukusuunnittelu – Ljudmila Hämäläinen
Musiikki – Esko Alanen
Lavastus – Irina Gedike ”Jättikukatsomisteet”
Meikkaja – Katarina Kantanen
Julisteet – Anastasia Huotari Portfolio Anastasia Huotari
Toteutus – ”Мusiikki ja Тapahtuma” Kansainvälinen kulttuuriyhdistys
17.10. klo 18 Teatteri Konna – Pieni pelkojen kirja
Kouvolan pääkirjastossa
Mauri Kunnaksen kirjan pohjalta Pieni pelkojen kirja -esitys, ikäsuositus 3 – 7 vuotiaat. Kesto 30 min.
Tartu rohkeasti Pieni pelkojen kirja -esitykseen! Mauri Kunnaksen samannimiseen teokseen pohjautuvassa lastenteatteriesityksessä ei suotta ketään pelotella vaan tutustutaan turvallisesti erilaisiin pelkoihin ja jännitykseen lempeän huumorin siivittämänä.
Mäkisen pappa on pelkoasiantuntija ja hänen aiheinaan ovat mm. Hämähäkit, pimeän pelko ja möröt, uudet ihmiset ja asiat, sekä lääkärit, hammaslääkärit ja…lammaslääkärit? Mäkisen papan opastuksella koko yleisö voi osallistua tekemään hurjaakin hurjempia myrskyääniä ja tutkitaanpa esityksessä myös, miten pelkällä hengittämisellä voi vaikuttaa omaan jännitykseensä.
Esityksessä on sopivasti tietoa pelkojen kohtaamiseen ja aimo annos viihdettä perheen pienimmille, ja tottakai myös isoimmille!
Tekijänoikeuksia valvoo Agency North Oy
Päiväkodeille ja alakouluille ohjelmaa
Ilmoittautuminen jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
9.10. Lamppukärpänen Touhula Merituuli päiväkodilla
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ja Konserttikeskuksen koordinoiman yhteishankkeen LIVE2 Teatterikeskuksen kanssa toteuttaman Lamppukärpänen -esitykset päiväkoti- tai alakouluvierailuun. KATVE nykytanssiryhmän uudessa teoksessa tutustutaan maailman suurimpaan kärpäseen ja kuullaan Eppu Nuotion ötökkäriimejä. Lamppukärpänen on lapsille suunnattu tanssiteos maailman isoimmasta kärpäsestä, joka rakastaa kirjoja ja kaikenlaisia hyönteisiä. Maailmassa on ällistyttävä määrä ötököitä kuten esimerkiksi siira, lymymuurahainen, kirjanpainaja, papupiilokas, harsokorento, saksanturilainen, hyppyhäntäinen, kirjatäi ja niin edelleen! Pienet hyönteiset pyörittävät maailmaa omalla toiminnallaan; niiden ansiosta kasvit kantavat hedelmää ja ihmiset saavat syödäkseen – eikä maailma tai varsinkaan ihmiset tulisi toimeen ilman pieniä hyönteisiä. Sen tähden Lamppukärpänen lukee ja tutustuu kaikkeen mahdolliseen. Ja kyllä hänkin on sen verran paljon hyönteinen, että saa kokea kiehtovan muodonmuutoksen keltavihreästä toukasta komeaksi kärpäseksi.
10. ja 11.10. Ilmatar pajat Vuokkolan päiväkodilla Jaalassa ja Mäyräkorven päiväkodilla Kuusankoskella
Toteutus: Ilmatar-työryhmä koreografi Marja Merisalo ja muusikko Carl-Johan Häggman.
Kalevalaisen, Karjalaisen perinnekulttuurin toiminnallista Käki-työpajakokonaisuutta. Käki-paja koostuu livetyöpajasta, Elämänpuu -askartelutehtävästä ja värityskuvista.
11.10. Hinni Hiiren omaomapäivä, musiikkiteatteriesitys Kaunisnurmen koululla, mukana Nurmilinnun päiväkodista
Kesto 40 min. esittäjänä Tuuli Paasolainen, musiikkiteatteriesiintyjä, musiikkikasvatuskouluttaja, musiikkileikkikoulunopettaja, huilisti.
Lopuksi Sirkus Bravuurin 10 min. nuorten ryhmän esitys
Interaktiivinen, innostava musiikkiteatteriesityksen ”Hinni-Hiiren Omaoma-päivä”. Esitys on suunnattu eskareille ja 1–3-luokkien oppilaille ja on vähäsanainen ja sopii kaiken kielisille
lapsille. Esityksen aikana yleisö laulaa, loruttelee, liikkuu, kuuntelee ja käyttää kehosoittimia yhdessä innokkaan Hinni-Hiiren kanssa. Hinni-Hiiri soittaa myös poikkihuilua. Tämä tarjoaa hienon mahdollisuuden läheltä seurattuna tämän mielenkiintoisen soittimen tutustumiseen. Esityksessä soitetaan kannelta sekä
satumaisesti soivia rytmisoittimia, jotka muun toiminnan kanssa tarjoavat yleisölle innostavan ja mielenkiintoisen kuuntelukasvatuskokemuksen. Musiikkiteatteriesityksen tavoitteena on tarjota lapsille iloa, innostamista, kannustamista sekä oman luovuuden ja itsetunnon vahvistamista korkeatasoisen musiikkiteatteriesityksen myötä. Tuuli Paasolainen verkkosivut
17.10. Palago-yhtye Musiikki – äidinkieleni, sanaton musiikkikonsertti Myllykosken päiväkodilla ja Saviniemen koululla
Kulttuuriosuuskunta Uulun PALAGO-yhtyeen kiertuetta tukee Taiteen edistämiskeskus. Konsertteja on kaksi tilattavissa.
PALAGO-yhtye tekee sanattomiin lauluihin ja loruihin perustuvia esityksiä – toiminta soveltuu siis kaikille äidinkielestä riippumatta. Musiikkia ja rytmiä aistitaan yhdessä liikkumalla, toistamalla ja vertaamalla ryhmässä. Näin ollen sanattomat esitykset sopivat myös heille, joilla on kehitysvaikeuksia tai haasteita motoriikan kanssa.
Uulu-verkkosivut, Sanaton muskari Yle Areenassa
Kirjastojen ohjelmaa
- 8.10. Satutuokio Haanojan kirjastossa klo 9.30
- 9.10. Satutuokio Myllykosken kirjastossa klo 9.30
- 10.10. Satutuokio Inkeroisten kirjastossa klo 9.00
- 16.10. Satutuokio Kuusankosken kirjastossa klo 10.00
- 17.10. Satutuokio Jaalan kirjastossa klo 9.30
- 15.10. Toiminallinen satutuokio Kouvolan pääkirjastossa klo 9.30. Teemana värit. Toiminnallisella satutuokiolla luetaan, leikitään, liikutaan, piirretään tai
puuhataan. Kesto 30 min. - 15.10. Lukukoira Maya Haanojan kirjastossa
Lukukoira kuuntelee, kun sinä luet! Varaa oma lukuaikasi Haanojan kirjastosta, puh. 020 615 6105
Lukukoiran kanssa voi harjoitella ääneen lukemista jännittämättä. Voit ottaa mukaan oman
kirjan tai valita mieluisan kirjaston kirjoista. Lukukoira Maya on Kennelliiton kouluttama lukukoira.
Tutustu koko Kymenlaakson ja Loviisan Satuviikon ohjelmatarjontaan:
Kymenlaakson ja Loviisan Satuviikko
Päivitetty 8.10.2024